A 2010-ben indult magyar konszolidáció az EU legsikeresebbje. Szembe mentünk a standard, ortodox megoldásokkal. 2010-ben még a görögöknél rosszabb helyzetben voltunk, és csak strukturális reformokkal lehetett eredményt elérni. De beleütköztünk a strukturális reformok "paradoxonába" - mondta Matolcsy György MNB-elnök az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) közgazdaságtudományi szekciója megnyitóján a hvg.hu beszámolója szerint.

Az jegybankelnök szerint a reformok sajátossága, hogy az elején többet visznek, mint hoznak, vagyis sokba kerülnek. Magyarán finanszírozni kellett őket, így jutottunk el a telekom, a kiskereskedelem, az energiaszektor és bankrendszer különadókkal történt megadóztatásához, ami a jegybankelnök szerint egy új modell, ami a tehermegosztásra épül. Ezzel sikerült konszolidálni a költségvetést. Matolcsy szerint sok reformot átvettek tőlünk az unió országai és még fognak is.

Úgy látja, hogy a kormány 2-3 évig alig aludt, de átrendezte az adórendszert, és most ugyanannyi adó folyik be a jövedelmet terhelő adókból, mint a forgalmat terhelőkből. Az egykulcsos adó pedig azért jó, mert megéri tanulni, és a progresszív adó bünteti a tudást, ugyanis aki többet keres, többet kell adóznia.