A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Szeptembertől a devizahiteleseknek lehetőségük lesz átmenetileg 180 forintos rögzített árfolyamon törleszteni a svájcifrank-hiteleket, és ha ilyen magas marad az árfolyam, akkor az előzetes 10 százalékos várakozáshoz képest sokkal többen lesznek azok, akik ezt a megoldást választják − vélekedett Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője. Az OTP profitja az erős frankot éppen ezért nem fogja komolyabban megérezni, nem lesz drasztikus a nem teljesítő hitelek megugrása.

Természetesen, ha hosszú távon nem csökken az árfolyam, akkor 2014 − a hároméves kedvezményes törlesztési időszak lejárta − után jóval magasabb törlesztőrészletekkel fognak szembesülni a devizahitelesek, egyelőre azonban nem lehet megmondani, hogy milyen irányba mozdul ilyen hosszú távon az árfolyam. Jelenleg úgy tűnik, hogy az intézkedés a probléma eltolása a jövőbe, bízva abban, hogy 2015-ben olcsóbb lesz a svájci frank. Ha rosszabb lesz, akkor viszont jelentős céltartalék-képzési kötelezettsége lehet a banknak, hiszen akkortól már a 180 forint és az aktuális árfolyam közötti részre felvett forinthitel törlesztését is meg kell kezdeni.

Nem tesz jót a magas frankárfolyam

A magas frankárfolyam persze nem tesz jót, növeli a csődrátát, de Gyurcsik szerint sokkal nagyobb kockázat e tekintetben a munkanélküliség alakulása. A tapasztalatok szerint ugyanis a nem teljesítő hitelek megugrásában sokkal nagyobb szerepe van a munkahely elvesztésének. Márpedig a világgazdaság lassulása arra mutat, hogy ez a veszély továbbra is fennáll.

Egyelőre még korai megjósolni, hogy a lassulás milyen mértékű lesz, még csak néhány erre utaló, a vártnál rosszabb makroadat érkezett. Ha azonban valóban gyengébb növekedés jön, akkor sokan azok közül az adósok közül, akik már amúgy is ki vannak feszítve, elveszíthetik az állásukat, és egy gyenge gazdaság nem tudna megfelelő mennyiségű új munkahelyet generálni. Az OTP eredményére így a frankárfolyamnál veszélyesebbnek tartja a gazdasági növekedés visszaesését a Concorde vezető elemzője.

Az OTP Banknál nemrég még a 9-10 százalék körüli NPL-ráta (nem teljesítő hitelek aránya a teljes hitelállomáhyhoz) tetőzését várták, ám ha a frankárfolyam tartósabban ezen a szinten marad, akkor a bedőlések aránya nem tud csökkenni, sőt akár további növekedés is elképzelhető − vélekedett Gerőcs Tamás, az Equilor elemzője. A bank portfólióminőségét azonban nemcsak a rossz hitelek számának csökkenése, hanem az is javítani tudná, ha olyan keresletélénkülés következne be a hitelpiacon, amin keresztül a bank növelni tudná az új hitelek arányát. Ehhez fordulat kellene a magyar hitelpiacon, ami viszont sajnálatos módon pont a devizahiteleseket fojtogató frankárfolyam hatására egyelőre várat magára: jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a hitelkereslet mérsékelt maradhat.

Egy-egy ugrás az árfolyamban önmagában még nem gyakorol komolyabb hatást a fizetőképességre, az a fontos, hogy hol stabilizálódik a jegyzés. Az elemző felhívta a figyelmet, hogy egyelőre csak bő egy hetet tartózkodott a korábbi 200−226-os árfolyamsávja fölött, igaz, a stabilizálódó középárfolyam is fölfelé kúszik.

250-es szint is lehet

Az elmúlt fél évben 210 környékén volt, ez most jóval feljebb kerülhet: 220−230 közé. Ma már szinte pozitív hír, ha 230 alá visszakúszik az árfolyam − tette hozzá Gerőcs. Ezzel párhuzamosan elég gyorsan, egy-két év alatt több százalékponttal romlott az NPL- mutató. Szomorú, hogy nem is hazai hatásokra következett be a drágulás, hanem nemzetközi hatásokra, így ott kellene beálljon olyan fordulat, ami lecsapódhatna a frank/forint keresztárfolyamon is.

Az elemző szerint jelenleg van rá esély, hogy akár jóval följebb, 250-ig vagy átmenetileg a fölé is emelkedhet a kurzus, de az év végére várható egy megnyugvás, kisebb fordulat. Egy stabilan 250 körüli frank/forint árfolyam viszont már az egész nemzetgazdaságot súlyos helyzetbe hozná.