A jegybank egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott hétfőn. A meghirdetett mennyiség az egy és a három hónapos futamidőn 80-80 millió euró (25 milliárd forint) volt, míg hat és tizenkét hónapos futamidőn 160, illetve 482 millió euró (50 milliárd, illetve 150 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidőn rendre 169 millió euró (53 milliárd forint), 1 millió euró (0,3 milliárd forint), 50 millió euró (16 milliárd forint) és 802 millió euró (250 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot.

Az egy hónapos lejáraton 50 milliárd forint értékben, a hat hónapos lejáraton 16 milliárd forint értékben, míg a tizenkét hónapos lejáraton 150 milliárd forint értékben kötött üzletet az MNB a bankokkal. Az egy hónapos swaptenderen 3 bank vett részt, a három és a hat hónapos tenderre 1-1 bank adott be ajánlatot, a legnépszerűbb a tizenkét hónapos swaptender volt, ezen 10 bank indult.

A szerdai lejáratokat és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás október 4-én, szerdán 989 milliárd forintról eddig nem látott szintre, 1080 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 88 milliárd forintot, a három hónapos futamidejű állomány 324 milliárd forintot, a hat hónapos futamidejű 268 milliárd forintot, míg a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány 400 milliárd forintot tesz ki. (Nőtt a háztartások megtakarítása.)

A hétfői tender eredményéből következően a swapállomány átlagos eredeti futamideje érdemben emelkedik.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatok bizonytalanságainak kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank.

A jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - olvasható az MNB közleményében.