Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közgazdász szerint az internet használatáért most is kell fizetni, s annak van adótartama is.

Miért rossz az internetadó?

Miért kellene rá kivetni büntetőadót? Ez nem alkohol vagy cigaretta, a nettől nem kell megóvni a fogyasztók egészségét. A netnek köszönhetően gyorsabban hozzájutunk az információkhoz. Ha ezt a szolgáltatást megdrágítjuk, akkor az azzal jár, hogy lassítjuk a gazdasági hatékonyságot és növekedést. Ráadásul a netadótól várt, 20-30 milliárdos bevétel a költségvetés egészét nézve nem tétel. Ha ezt a kormányzati körök nem tudják, akkor alkalmatlanok a munkájukra. És akkor is pancserok, ha nem tudják, hogy azok a gazdaságok a legversenyképesebbek, amelyeknek az infokommunikációs szektora a legerősebb - fogalmazott a konzervatív professzor, a KSH volt elnöke.

A Századvég Zrt. tiltakozik és perel

Mellár Tamás sarkos megfogalmazása kapcsán a Századvég Gazdaságkutató Zrt határozottan tiltakozik az ellen, hogy a szellemi műhely pénzmosoda lenne.

Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a társaság minden esetben a jogszabályoknak és a szerződéses kötelezettségeinek megfelelően végzi a munkáját. Emlékeztetett arra, hogy Mellár 2010. május 12-től 2011. március 31-ig állt a Századvég Gazdaságkutató alkalmazásában, amikor - a munkáltató kezdeményezésére - közös megegyezéssel távozott onnan. Ezalatt a Századvég egyetlen minisztérium részéről sem rendelkezett megbízással.

Mellár ellen a cikkben szereplő, teljességgel valótlan állításai miatt a Századvég Gazdaságkutató a jóhírneve megsértése miatt haladéktalanul peres eljárást indít - mondta a Napi.hu-nak Keresztesi Péter.

Orbán nem az a vezető, akinek tanácsot lehet adni

Egyszerűen rájöttem, hogy amit a Fidesz akar, abban nem vehetek részt. Több alkalommal beszéltem Orbánnal, és számomra világossá vált, hogy ő nem az a vezető, akinek tanácsot lehet adni, akivel lehet értelmesen beszélni. Amikor három-négy ember társaságában ki mertem jelenteni, hogy ne, haragudj, de ebben nincs igazad, akkor megállt a kés levegőben, Varga Miska rángatta a kezemet, hogy ne mondjak ilyet, és egyből látszott, hogy Orbán a kritikát abszolút nem tudja elviselni. Mostanra normális közgazdasági szakértő egy se maradt a kormányfő mellett - számolt be élményeiről Mellár.

Az egész Századvég csak egy pénzmosoda

Arra a kérdésre, hogy miért jött el a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatói posztjáról, Mellár azt mondta: "azért jöttem el, mert számomra kiderült, hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda. Jöttek a megrendelések a minisztériumoktól, hogy csináljunk ilyen kutatást, meg olyant, én meg kutatási igazgatóként azt mondtam, hogy nem tudjuk megcsinálni, mert ehhez nem értünk. Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgy is ki fogják fizetni. Akkor döbbentem rá, hogy én csak aláírni kellettem. A minisztérium utalja a pénzt, én aláírom, s a miniszterelnök tanácsadói fölveszik nálunk a nagy pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát. Azért kaptak nálunk pénzt, merthogy tanácsadóként nem tudták őket kifizetni. Azóta az összes ember, akit én vittem a Századvéghez, eljött onnan, mert látták, hogy nincs szükség igazi szakmai munkára."