Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy január 17-én írták alá az adásvételi szerződést, majd ezt követően április közepén az önkormányzat kifizette a vételárat. Az azóta eltelt időszakban a különböző, működéshez szükséges engedélyek beszerzése is megtörtént, így azt birtokba adták új tulajdonosának - tette hozzá.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta, hogy az egyik legtöbb embert érintő közszolgáltatás került újra biztonságba Székesfehérváron. Szerinte az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy "annál kell lennie a közszolgáltatás tulajdonjogának, akinél a szolgáltatás elvégzésének jogi- és törvényi kötelezettsége van".

A városvezető emlékeztetett, hogy a városé volt a törvényi kötelezettség akkor is, amikor kisebbségi tulajdonos volt az önkormányzat, vagy amikor menedzsmentjogok nélkül többségi tulajdonosként volt bejegyezve. Kiemelte: mostantól újra a városé a fűtőerőmű, és mind a termelés, mind a szolgáltatás önkormányzati tulajdonban, illetve önkormányzati cégek kezelésében lesz.

Cser-Palkovics András kiemelte: a korábbi dolgozók közül 55 átkerült az üzemeltetést végző Széphő Zrt. alkalmazásába, egy nyugdíjba vonult, egy munkavállaló pedig távozott.
Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő még április 2-án közölte: az állam kétmilliárd forintos segítséget nyújt az önkormányzatnak a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásához. Elmondása szerint korábban több alkalommal az önkormányzat gyors döntésére volt szükség ahhoz, hogy ne kerüljön veszélybe 20 ezer lakás fűtése és melegvízellátása.

A székesfehérvári önkormányzat január 17-én írt alá szerződést a korábban privatizált, majd felszámolás alá került Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásáról a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel.

A székesfehérvári önkormányzat 2012. júniusában tájékoztatta az MTI-t arról, hogy egy kormányrendelet alapján a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált. A döntést azzal indokolták, hogy a kft. "- amelyben az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni - jelentős hiteleit törleszteni nem tudja, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt.-nek".

Az önkormányzat a társaságnak a gázszolgáltatóval szemben fennálló tartozása egy részét 2012-ben kifizette.

A székesfehérvári közgyűlés tavaly január 18-án zárt ülésen úgy döntött, hogy bejelentkezik a felszámolónál vevőjelöltként a magánbefektetők kezében lévő 49 százaléknyi tulajdonrészre. Az akkori döntést Cser-Palkovics András azzal indokolta, hogy a társaság további működésének nincs értelme az önkormányzat nélkül, hiszen az általuk előállított távhő az önkormányzat cégén keresztül jut el a felhasználókhoz.

A kormány tavaly augusztus 19-i, székesfehérvári kihelyezett ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is indokoltnak nevezte a cég visszavásárlását, de jelezte: mereven "eltanácsolják" az önkormányzatot attól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel.