A Szél Kálmán-terv és az abban szereplő célok továbbra is élnek - jelentette ki Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 49. vándorgyűlésének egyik szekcióülésén Pécsett.

Bejelentése szerint a 2012-es költségvetés fő elvei: a nyugdíjrendszer átalakításának befejezése, az egészségügyi alap "saját lábra állítása", az arányos adózás általánossá tétele és az adózásban a még meglévő kiskapuk bezárása, a segélyek világából a munka világába való visszaáramlás megindítása, valamint az euróválság negatív hatásainak elhárítása (ez masszív, 300 milliárd forintos tartalékképzést jelent). A magyar költségvetés kiigazítása a közkeletű véleményekkel szemben alapvetően kiadásoldali - mondta Banai.

Bár sok olyan lépés van, amelyek rövid távon egy-egy társadalmi csoportot hátrányosan érintenek, de mindnyájunknak felelősségünk van abban, hogy az adósságcsapdából való kilépéshez megtalájuk a megfelelő eszközöket - zárta előadását a helyettes államtitkár.