A PA kutatásában rákérdeztek arra, hogy a választók szerint helyes volt-e az a gazdaságpolitikai döntés, hogy 2010-ben a kormány úgy gondolta, az IMF segítsége nélkül is tudja kezelni az előtte álló gazdasági problémákat. A többség, 53 százalék azt mondta, rosszul döntött a kormány, amikor "különutas" módszer mellett döntött. Mindössze 28 százalék volt, aki most is helyesnek tartja a korábbi döntést.

Erősen megosztja a lakosságot az a kérdés is, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika megfelelő-e egy IMF-EU pénzügyi segítség eléréséhez. A megkérdezettek 8 százaléka mondja azt, hogy nem kell pénzügyi segítség az IMF-től és 19 százalék vélekedik úgy, hogy eddig is az IMF-EU elvárásainak megfelelő gazdaságpolitikát folytatott a kormány, ezért nem kell változtatni. A többség 53 százalék ugyanakkor gazdaságpolitikai fordulatot vár el, illetve ebben az esetben hisz abban, hogy segítséget kaphat a magyar gazdaság a nemzetközi szervezetektől. Ebből a körből 38 százalék pedig kifejezetten jelentős gazdaságpolitikai korrekciót tart indokoltnak - áll a PA elemzésében.

Abban a kérdésben, hogy egy IMF-EU pénzügyi segítség esetén újabb megszorításokra kényszerül a kormány, elég egyöntetű a lakosság véleménye. Háromnegyedük, 76 százalék szerint kénytelen lesz a kiadásokból faragni a kabinet, és emelni a bevételi célokat.

Repedések a Fidesz szavazótáborában

A kutatók azt is vizsgálták, hogy egy megszorításokra épülő, és IMF-EU megállapodással záródó gazdaságpolitikai fordulat milyen politikai következménnyel járhat a Fidesz számára. Az adatok szerint a kormánypárti szavazók 60 százaléka jó döntésnek tartja, hogy a kormány nem kívánt 2010 óta az IMF-vel együttműködni. Ugyanakkor közöttük is van 22 százalék, aki hibásnak tartja ezt a politikát.

A kormánypárti szavazók 27 százaléka mondja azt, hogy változtatni kell a gazdaságpolitikán annak érdekében, hogy az ország gazdasági mentőövet kapjon. Ugyanakkor még sokan vannak, a Fidesz szavazóinak 41 százaléka, aki helyesnek tartja a mostani irányvonalat, sőt 15 százalékuk szerint nincs is szükség IMF-EU mentőövére.

Abban a tekintetben is jelentősen megoszlik a kormánypárti szavazótábor, hogy számítanak-e újabb megszorításokra egy IMF-EU megállapodás esetén. Az látható az adatokból, hogy még mindig van egy 26 százalékos réteg, aki nem számít megszorításokra. Számukra tehát mindenképpen csalódás lesz, ha a kormány tovább húz a nadrágszíjon.

Valamelyest romlott az Orbán-kormány megítélése

Az Országgyűlés kedden elfogadta az új Munka törvénykönyvét (Mt). Ehhez kapcsolódóan a válaszadóktól azt kérdezték a kutatók, hogy véleményük szerint a törvény által javul-e a munkavállalók helyzete. Mindössze 12 százalékuk mondta azt, hogy igen, miközben 46 százalékul szerint rontja az új Mt. a munkavállalók helyzetét. Közülük 28 százalék pesszimista, és jelentős rosszabbodást vár a munkavállalók helyzetében. A válaszadók 17 százaléka szerint nem változik semmi a munka világában ettől a törvénytől. Érdekes, hogy a kormánypárti szavazóknak is csupán 30 százaléka hisz abban, hogy az új jogszabály javítani fog a dolgozók pozícióin.

Valamelyest romlott az Orbán-kormány megítélése a munkavállalók helyzetének megítélése kapcsán. Szeptemberben 17 százalék mondta, hogy javult a dolgozók helyzete, most 16 százalék. Ugyanakkor az Mt. vitájának kezdetekor 37 százalék látta úgy a munkavállalók helyzetét, hogy romlott volna, ez most 42 százalék lett. Miközben jelenleg 34 százalék mondja azt, hogy nem változott semmi (szeptemberben ez 40 százalék volt).

A kutatást 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos lekérdezéssel végezték, december 8. és 10. között.