A testület szerint a luxembourgi székhelyű hatóság döntése azt jelenti, hogy a szlovákiai termelők továbbra is a piacra vihetik a magyarnál gyengébb minőségű boraikat, a Magyarországon oltalom alatt álló Tokaj elnevezéshez nagyban hasonló márkanév alatt. Bár a Tokaj megjelölést ezután sem használhatják, hiszen csak a Vinohradnicka oblast' Tokaj elnevezés alkalmazására kaptak jogalapot. A magyar termelőknek azonban így is hátrányos a döntés, amely piaczavaró lehet.

Magyarországnak és a Tokaji Borvidék borásztársadalmának közös érdeke, hogy az országhatár szlovák oldalán csak az eredetileg a tokaji történelmi borvidékhez tartozó településeken készíthessenek Vinohradnicka oblast' Tokaj néven bort, és a megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni - szerepel az állásfoglalásban.

A hegyközségi tanács szerint a döntés azonben nem akasztja meg a tokaji borvidéken tavaly meghirdetett minőségi megújulását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a Tokaj-vita csak egy részletkérdésében döntött az Európai Bíróság. A szlovákiai régió borászai ugyanakkor üdvözölték a döntést.