Az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek találkozója előtt külön megbeszélést tartott a belga fővárosban a Visegrádi Csoport négy országának a miniszterelnöke. Ez már kialakult gyakorlat: Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia rendszeresen előzetes egyeztetést folytat, amikor az EU-csúcs napirendjén számukra fontos kérdés szerepel.

Ilyen kérdés most Szijjártó közlése szerint a pénzügyi unióról szóló új szerződés, amelyet elvben ugyan az euróövezeti országok kívánnak megkötni egymással - a pénzügyi fegyelem és a koordináció minden eddiginél szorosabbra fűzése céljából -, de amelyhez csatlakozhatnak az eurózónán kívüli EU-országok is. Számos jelzés értelmében idővel ez a csatlakozás Nagy-Britannia kivételével valamennyi ilyen ország részéről várható.

Korábbi értesülések szerint a szerződés szövegezése során már megerősödött az az elv, hogy a szerződést ily módon aláíró nem euróövezeti országokra nézve a szerződésből folyó jogkövetkezmények csak akkortól élnek majd, ha a szóban forgó ország csatlakozik az euróövezethez.

Egyelőre nyitott kérdés azonban, hogy addig is a pénzügyi szerződéshez csatlakozó, de még nem euróövezeti országok képviselői részt vehetnek-e majd az euróövezeti országok csúcstalálkozóin. A visegrádi négyek most egyetértettek abban, hogy ezt a részvételi lehetőséget szükségesnek tartják - közölte a magyar miniszterelnök szóvivője.