A 15-74 éves férfiak körében 5,3, a nők között 4,9 százalékos munkanélküliségi arányt mértek.

Az április-júniusi időszakban a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 32 ezerrel 131 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal 5,3 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 44 ezerrel 103 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 2,2 százalékponttal 4,9 százalékra mérséklődött.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,6 százalékponttal 13,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek közel ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek, a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal 4,5 százalékra, a 55-64 éveseké 1,6 százalékponttal 4,2 százalékra mérséklődött. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,9 hónap, a munkanélküliek 49,5 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Idén április-júniusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 343 ezer fő volt, 142 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 66,4%-ra emelkedett, a férfiak foglalkoztatási mutatója valamivel nagyobb mértékben javult.

A második negyedévben a foglalkoztatás 80 ezer fővel (+1,9 százalék) nőtt az első negyedévhez képest, 2015 második negyedévéhez mérten pedig 142 ezer fővel (+3,4 százalék). Ez utóbbinak túlnyomó része (113 ezer fő) az elsődleges munkaerőpiacon realizálódott, miközben a közfoglalkoztatottak száma 21 ezerrel bővült, és ezzel elérte a 232 ezres szintet - kommentálta a friss számokat Oszlay András, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A gazdaság munkahelyteremtő képessége tehát továbbra is erős. Az üzleti felmérésekből továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödése rajzolódik ki, így a munkaerő-piaci számok a nyár végéig tovább javulhatnak: nyár végén átmenetileg akár 5 százalék alá is kerülhet a munkanélküliségi ráta, az év átlagában pedig akár 5,5 százalék alá - véli az elemző.

Amellett, hogy a gazdasági aktivitás élénkülésével a munkaerőpiac folyamatosan feszesebbé válik, az idénymunkáknak köszönhetően nyáron átmenetileg még nagyobb lendülettel javulhatnak a munkaerő-piaci indikátorok - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása, és a szezonális hatásoknak köszönhetően átmenetileg 5 százalék alá eshet a munkanélküliségi ráta. Becslése szerint idén átlagosan 5,3 százalék lehet a munkanélküliségi ráta.

A legkedvezőbb változás, hogy az idén az elsődleges munkaerőpiacon 100-115 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma - állapította meg Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Az alig több mint 5 százalékos munkanélküliségi ráta technikailag közel van a teljes foglalkoztatottsághoz. Ezt azt jelenti, hogy a könnyen elérhető munkaerőből kevés van.

Strukturális probléma van a piacon, azaz a munkaerő-kínálathoz tartozó munkaerő-kereslet nincs egyensúlyban. Vannak ágazatok, amelyekben munkaerőhiány lépett fel, és vannak szektorok, ahol többlet alakult ki, nem beszélve arról, hogy több tízezren vannak, akiknek nincs munkájuk. A szakember.szerint van egy réteg, aki munkaképes korú, de régóta kiszorult a munkaerőpiacról, illetve vannak a közfoglalkoztatottak, őket oktatással, a tudásuk fejlesztésével lehetne keresettebbé tenni a piacon. Szükség lenne arra is, hogy a munkáltatók és a munkavállalók érdekeltek legyenek abban, hogy ők az elsődleges piacon vállaljanak munkát.