Miközben 2014 októbere óta jellemzően kis lépésekkel, de folyamatos a romlás, az index szintje továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint márciusban az üzleti várakozások kissé javultak - de nem érték el a januári szintet -, a fogyasztóiak viszont érezhetően romlottak, s a 2013 őszi szintre estek.

Az üzleti szférán belül márciusban csak az ipari várakozások lettek kedvezőbbek, de a bizalmi index itt sem érte el a tavaly év végi szintet. A beruházási szándék a tavalyinál gyengébb. Az építőipari bizalmi index márciusban lényegében nem változott, az előző háromhavi termelés megítélése enyhén romlott, a rendelésállományé stagnált. A kereskedelmi bizalmi index a februári szerény emelkedést követően annál nagyobb mértékben csökkent, de továbbra is az immár több mint egy éve jellemző, viszonylag keskeny sávban maradt. Az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése romlott, miközben a válaszadók enyhén csökkenő készletszintet érzékeltek. A szolgáltatói bizalmi index márciusban minimálisan csökkent, elsősorban az általános üzletmenet és a forgalmi várakozások romló megítélése következtében

A foglalkoztatási hajlandóság az építőipar kivételével minden ágazatban javult; ez az egyetlen ágazat, ahol a létszámcsökkenésre számítók aránya a magasabb. A cégek döntő többsége továbbra is változatlan árakra számít, de az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével minden ágazatban erősödött kissé. A kereskedelemben viszont csökkent az áremelést tervezők aránya és a tervezett áremelés mértéke.

Újra esett a fogyasztói bizalom

A GKI fogyasztói bizalmi index márciusban - a februári korrekciót követően - újra csökkent. Tavaly a két csúcspont áprilisban és októberben volt - feltehetőleg a választásokkal is összefüggésben -, az elmúlt hónapokban azonban szinte folyamatos a romlás, bár a hangulat még így is viszonylag optimista.

Márciusban mérséklődött a lakosság munkanélküliségtől való félelme, akárcsak az inflációs várakozása.

A lakosság a saját következő évben várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét is rosszabbnak ítélte, mint februárban, ugyanakkor javulónak érezte a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2014. X.XI.XII.2015. I.II.II.
Üzleti bizalom7,87,78,14,43,54,2
Fogyasztói bizalom-17,6-19,4-22,1-23,8-22,4-25,8
Konjunktúra1,20,70,2-2,9-3,2-3,6
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt