Megtörtént az, amire már nagyon várt mindenki és amire a jelenlegi körülmények között nagyon nagy szükség volt - kommentálta a lehetséges új IMF-megállapodásról szóló csütörtöki NGM-bejelentést a Napi Gazdaság Online-nak Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint ez "óriási vívmány" az elmúlt időszakban tapasztaltakhoz képest. Ezzel a lépéssel valóban vissza lehet állítani a piaci bizalmat, amit az is mutatott, hogy a bejelentést követően a forint 1,5 százalékot erősödött, a BUX pedig 3,5 százalékot ugrott. (Zárásra az OTP és a Mol 6 százalék feletti drágulást produkált, a BUX 3,8 százalékkal ugrott meg - erről további részleteket itt olvashat.)

A kormány letette a fegyvert, vége a szabadságharcnak - mondta lapunknak Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, aki ugyanakkor nagyon örvendetesnek tartotta a fordulatot.

Magyarország számára éppen jókor érkezett ez a hír, hiszen az elmúlt hetekben látszott, hogy megint elővehetnek minket a spekulánsok és a befektetők és ezek a vészjósló üzenetek eljutottak a kormányhoz is - vélekedett Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A lépést alapvetően pozitív reakció követte, ami eltarthat egy darabig. A magyar eszközökre viszont alapvetően pozitív hatással lehet, ha nem kell a rövid távú finanszírozás miatt aggódni és a fundamentumokra is jobban lehet koncentrálni - tette hozzá.

A Nomura szakértője, Peter Attard Montalto így fogalmazott azután, hogy az IMF reakciója is napvilágot látott: "attól tartok, hogy egyfajta tartalom nélküli verbális intervenció történt a piacokon, különösen annak fényében, hogy az MNB közölte, ők nem tudtak a dologról".

IMF: nem érkezett felkérés Magyarországról

Az IMF szakértői stábja szokásos éves gazdaságpolitikai felülvizsgálatot végez Magyarországon, nem tárgyal hitelprogramról, ilyen irányú hivatalos kérést nem kapott - ezt közölte a Reuters tudósítása szerint az IMF a kormány ma délutáni közleményére reagálva. Erre a forint már gyengüléssel reagált kora este - további részletek itt.

Martonyi János külügyminiszter kora este arról beszélt, hogy hazánk elővigyázatossági szerződés megkötésének lehetőségét keresi az IMF-fel.

Kényszerítő erők sorozata

Török szintén úgy véli, hogy a kormány hozzáállásában a nagy fordulatot a jelenlegi piaci helyzet kényszerítette ki, vagyis az, hogy a piacok és a befektetők újra érzékennyé váltak az adósságproblémákra, így Magyarország is újra célkeresztbe került. De hozzájárulhatott az újabb csúcs az euró forintárfolyamában, a sorozatosan besült állampapír-piaci aukciók, Magyarország negatív külföldi sajtóvisszhangja, a leminősítés egyre növekvő lehetősége, illetve a legutóbbi ÁSZ-jelentés, miszerint napokon belül egész rendszerek omolhatnak össze az önkormányzati szférában, ha az állam nem segít - tette hozzá. Véleménye szerint belátta végre a kormány, hogy nagyon súlyos következményei lettek volna, ha ezt nem teszi meg.

Török szerint az "újfajta megállapodásnak" az ára az lehet, hogy a kormánynak vissza kell vennie a végtörlesztési elképzeléseiből, ami egy új megállapodást jelenthet a kormány és a Bankszövetség között. (Úgy tudjuk, a Bankszövetség órákon belül előrukkolhat azon elképzeléseivel, amelyekkel a devizahitelesek helyzetét rendeznék, végtörlesztés helyett. A szerk.)

Nem is hitelmegállapodás?

Nem biztos, hogy rendelkezésre állási hitelkeretről tárgyal az Orbán-kormány a Valuaalappal, lehetséges, hogy csupán arra törekszik, hogy a jövőre esedékes hitelrészletet ne kelljen visszafizetnie - vetett fel lapunknak egy "kijózanító verziót" Németh Dávid, az ING makroelemzője.

Véleménye szerint egyfajta hitelátstrukturálásról lehet szó annak érdekében, hogy Magyarország átvészelje egy olyan időszakot, amikor befagynak a hitelpiacok. A tőketörlesztés pedig egy kicsivel, néhány évvel tovább tolódna. Ez a megoldás - szemben a többi hitelmegállapodással - alkalmas volna arra, hogy ne kelljen a kormányzatnak minden egyes döntésével kapcsolatban konzultálnia az IMF-fel.

Petschnig Mária Zita ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy az Orbán-kormány csupán arra törekedne, hogy a jövőre esedékes hitelrészletet ne kelljen visszafizetnie.

Mi várható a piacokon?

Rövid távon az egész hazai részvénypiac profitálhat az IMF és a kormány új megállapodásából, miután a magyar tőzsde alapvetően alulteljesítő volt az elmúlt napokban a bizonytalanság miatt - mondta Richter Pál, a Budapest Alapkezelő részvénypiaci elemzője. Az egyes papírok között elsősorban a leglikvidebb magyar papír, az OTP árfolyama reagálhat kiemelkedően jól a hírekre - a hazai és külföldi befektetők részéről egyaránt megugorhat az érdeklődés. A kevésbé kockázatos papírok között az Mtelekom is részesülhet a hangulatjavulás előnyeiből, a Molban pedig már az elmúlt napokban megindult a fölértékelődés. Hosszabb távon azonban nyilván a nemzetközi hangulattól függ nagyban az itthoni piac teljesítménye.

Az okok ugyan nem világosak, ám az elmúlt néhány napban a befektetők pánikszerűen szálltak ki a referenciának számító magyar állampapírokból. A magyar állampapírpiac és devizakötvény-piac nagy nyertese lehet egy új alkunak, ezeket érinti a legközvetlenebb módon a Valutaalappal kötendő megállapodás - mondta el Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő szakértője.

Kompatibilisek a tervek

A Raiffeisen szakértője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetés már eleve olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket vélhetően az IMF is megkövetelt volna, vagyis ezek mind a kiadási, mind a bevételi oldalt érinitik. Az IMF által elvárt lépés szerinte a Széll Kálmán terv végrehajtása lehet, de mint mondta, az adórendszer átalakítása már most is afelé mutat, amit szintén elvárna a nemzetközi szervezet: a jövedelem típusú adóktól a fogyasztási és vagyon típusú adók felé történik az átcsoportosítás.

Petschnig Mária Zita szintén úgy vélte, hogy a Valutaalap szigorúbb követelményeket nem fog támasztani Magyarországgal szemben a készenléti hitelekeret fejében, hiszen a 2012-es költségvetés már eleve olyan óriási megszorításokat tartalmaz, amit már az IMF nem fokozna.

Arcvesztés vár a kormányra

Egyértelmű azonban, hogy bármilyen megállapodás születik, az arcvesztést jelent az Orbán-kabinetnek, annak kommunikálása komoly feladatot jelet majd - véli az ING elemzője. Ennek megkezdését jelzi, hogy az NGM közleménye úgy fogalmaz: "az újfajta megállapodás ugyanis nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon". Szintén ez szolgálja a növekedés beindításának hangsúlyozása is.

A megállapodás időigénye 1-2 hét lehet, ahhoz át kell nézni az összes fontosabb fiskális tételt. Valószínűleg már a másfél hete itt tárgyaló Valutaalap-delegációval jól álltak, ezért előzte meg az NGM a bejelentéssel a jövő hétfői tárgyalászárást.

Megússzuk a leminősítést?

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint csökkenhet Magyarország rövid időn belüli leminősítésének esélye. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport szakértője úgy vélekedett, hogy a tárgyalások hírével Magyarország "időt nyerhet a hitelminősítőknél", és elképzelhető, hogy a hitelminősítők - ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása - ezt a döntésüket most halasztják.
Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek csütörtökön szintén azt mondta, elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását.