A távozó holland nagykövet a közel-keleti terroristák megnyilvánulásaihoz hasonlította a Magyarország miniszterelnökének retorikáját. Ezzel a bevezetővel tudósít az amerikai Politico európai kiadása a magyar-holland konfliktusról. A folytatásból kiderül, hogy Budapest meghatározatlan időre konzultációra visszarendelte Hágából a magyar nagykövetet.

A francia AFP nyúlfarknyi híre ugyanezzel indít majd idézi az inkriminált mondatokat, amelyek szerint a muszlim terroristák ugyanolyan módon kreálnak ellenségeket, mint a magyar kormány. A Politico emlékeztet rá, hogy Gajus Scheltema, a távozó nagykövet kijelentette: a barcelonai merénylet elkövetői a globalizáció vesztesei, akik a politikai extremizmust és a fanatikus vallásosságot választották világnézetükül.

Lényegében ugyanezeket emeli ki az Outlook India is. Ahogy az iszlamisták, akik vakon támadnak bárkire, Orbán sem tesz különbséget a migrációs válságban, amelyben minden menekültet terroristának fest le - idézi a holland diplomata vádjait.

Trump, Brüsszel

Ezek a mondatok váltották ki Budapest kemény reakcióját, amelyet Szijjártó Péter külügyminiszter tolmácsolt, kijelentve, hogy a magyar kormány nem fogad el zárt ajtók mögötti magyarázatokat Hollandiától. Nyilvános bocsánatkérést várnak.

 

Az indiai hírportál interpretációja szerint Orbán Donald Trump amerikai elnök csodálója. A magyar kormányfő többször konfliktusba került az EU brüsszeli vezetésével a bevándorlással kapcsolatos keményvonalas politikája miatt. Ez utóbbi része, hogy a migrációt az Európába irányuló terroristák trójai falovának minősítette.

Ehhez képest még nem érte el az EU ingerküszöbét Szijjártó Péter sokkoló bejelentése. Az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján ugyanis egyetlen újságíró sem kért reakciót a bizottságtól a magyar külügyminiszter délelőtti megjegyzésére.