Jövő héten élesedik az új, úgynevezett e-szja rendszer, ez lesz az a program, amelyen megnézhetők a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetek. Idén az adóhatóság készíti el a magánszemélyek tavalyi évről szóló adóbevallását, 3,8 millió darabot - írta az InfoRádió

Az adóhivatal azt ígéri, hogy - tanulva a felhasználói visszajelzésekből - az új e-szja már egyszerűbb, a jogi, illetve adószakmai nyelvezetet nélkülöző rendszer lesz. Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője szerint bár az adóhivatal készíti a bevallás tervezetét, de azokból az adatokból, ami rendelkezésére áll, azaz továbbra is a magánszemély felelőssége marad az, ami az elfogadott bevallásban szerepel.

Nagyon fontos, hogy ez nem kivetéses, kiszabásos adózás, hanem még mindig az önadózás rendszere marad, tehát az adóhatóság nem megmondja, hogy mennyit kell fizetni, hanem az adóhatóság segít a magánszemélyeknek abban, hogy mi a várható adófizetési kötelezettség és az milyen adatokon nyugszik

- mondta a szakember.

Az adóhivatal főleg az adókedvezmények terén nem rendelkezik az összes adattal, ami befolyásolhatja a bevallási tervezetet, így például hiányozhatnak az adókedvezményekre vonatkozó adatok, legyen az családi, vagy első házas adókedvezmény, vagy épp nyugdíjpénztári tagság miatt járó kedvezmény - mondta Sinkáné Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgatója.

"Ha egy önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárnak vagyok a tagja, azt a számot az adóhatóság tudja, de abban az esetben, ha már kettőnek vagyok tagja, nyilatkozni kell, hogy melyik számára rendelkezek az adóm meghatározott százalékáról. Ezekben az esetekben a jogszabály szerint április 30-ig az adóhatóság értesítést fog küldeni."