Az Egészségbiztosítási Alapban képződött tartalékból 14 milliárdot, a Gyemszi vis major keretéből 900 millió forintot, a fel nem használt kapacitásokra szolgáló forrásokból 1,9 milliárd forintot, összesen mintegy 17,5 milliárdnyi fel nem használ forrást forgatnak vissza augusztusban az egészségügybe, főként a lejárt tartozások csökkentésére és a működés támogatására - jelentette be Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. A költségvetési zárolás nem érinti az egészségügyet - hangsúlyozta Zombor.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az elmúlt hónap végén a hazai egészségügyi intézmények lejárt tartozása elérte a 76,6 milliárd forintot.

Az Egészségbiztosítási Alapban időarányos tartalékából származó 14 milliárd forintból 12 milliárdot az intézmények 75 százalékban a lejárt szállítói tartozásaikra, 25 százalékban működési feltételeik javítására fordíthatják. A 14 milliárdból 1,5 milliárd forint miniszteri keret, amelyet a miniszter döntése alapján osztanak ki, 500 millió forintot kapnak a mentők, 150 millió forintot a betegszállítás. További 900 millió forintot a Gyemszi nyújt a kórházaknak a vis major keretéből.

Az államtitkár elmondta, a szolgáltatók első félévi fel nem használt kapacitásainak 1,9 milliárdos központi keretét is újraosztják, ezzel a várólisták csökkentésére tesznek kísérletet. Várakozásai szerint az összegből a következő hónapokban mintegy 6 ezer műtét végezhető.

Fontos hírnek nevezte, hogy  az alapellátás fejlesztésére további 750 millió forintot szánnak. A tartósan betöltetlen praxisokba jelentkező háziorvosok ennek keretében akár 6-10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. Az egyik legfontosabb cél az, fogalmazott Zombor, hogy ne legyenek betöltetlen háziorvosi körzetek.

Zombor Gábor kiemelte, az ellátórendszerbe most visszaforgatott 17,5 milliárd forint nem adósságkonszolidációs lépés, hanem a tartalékok felhasználása. (Év végén hasonló intézkedésre számíthatnak az intézmények). A pénzből a szolgáltatók szektorsemlegesen, lejárt tartozásaik arányában kapnak. Az ellátórendszerben a legnagyobb gondot a 90 napon túl lejárt mintegy 18,7 milliárd forintnyi tartozás jelenti, amihez képest a most visszaforgatott 17,5 milliárd jelentős összeg - hangsúlyozta Zombor Gábor.

Hozzátette, a végleges adósságkonszolidációhoz átfogó javaslat készül a második félévben, amelyben strukturális változásokra is tesznek javaslatot, hogy meg tudják változtatni az adósságkeletkezés folyamatát.