Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel német kancellár hétfői vizitjén részben azért találkozik a magyarországi zsidó közösségek képviselőivel, hogy kifejezze a német kormány aggodalmát a szélsőjobboldali Jobbik előretörése miatt - írja az AP. Az antiszemita, romaellenes párt a második legnagyobb politikai erővé vált Magyarországon a 2014-es parlamenti választások nyomán.

Magyarországi belpolitikai fejlemények szerepelnek a két vezető budapesti tárgyalásain - idézte a hírügynökség Steffen Seibertet, a kancellár asszony szóvivőjét. Az a tény, hogy egy olyan párt, amelynek politikájában az idegengyűlölet is megjelenik, közel 20 százalékot kap a választáson, természetesen gondot okoz. Orbán Viktor viszont nem vár kritikát Merkeltől, hiszen mindkét ország az EU tagja.

Bizonytalanság

A német kancellár után 15 nappal érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin orosz államfő, egy olyan időszakban, amikor a nyugati vezetők kerülik a társaságát - emlékeztet az AP. A két vizit közelsége azt az érzetet kelti, hogy a Németország és Oroszország vetélkedik Magyarország befolyásolásáért - mondta Hegedüs Dániel, a berlini külügyi intézet elemzője az AP-nek.

Nem valószínű, hogy Budapest nem Berlint követi, de bizonytalanság lengi körül ezt. Hegedüs szerint ezért Merkel biztosítani akarja majd, hogy Magyarország Németországot, az európai konszenzust követi, és nem fog gondokat okozni az orosz szankciók ügyében.

Lobbizás

Az AP nem sokat tudott meg arról, hogy gazdasági kérdések is szerepelnek-e majd a Merkel-Orbán találkozó napirendjén. A Magyarországon 280 ezer embert foglalkozó német cégeknek gondot okoznak a 2010 óta bevezetett különadók és a január 1-jétől elindított ekáer árukövető rendszer, amely szerintük növeli a felesleges bürokráciát és rontja a vállalatok versenyképességét.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara azt reméli, hogy Merkel rábírja Orbánt az utóbbi rendszer újragondolására. Dolgozunk ezen az ügyön, ha a Merkel-Orbán találkozó felgyorsítja a feltételek könnyítését, annak csak örülnénk - derült ki Dirk Wölfer, a kamara kommunikációs igazgatója szavaiból.

A különadók ügyében viszont szakértők szerint alig van esély lényeges változásra. Ezek a Fidesz gazdaságpolitikájának központi eszközei, ezért a kormány nem lesz képes lemondani róluk - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.