Nincs IMF követeléslista, sem olyan, ami a nyugdíjasokat, sem olyan, ami más társadalmi csoportot érintett volna - válaszolta Irina Ivascsenko a nyugdíjasok korábbi levelére a Népszava cikke szerint. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselője tegnap személyesen is fogadta az idősszervezetek vezetőit, Hegyesiné Orsós Évát, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnökét, valamint Simon Dezsőt, az MSZOSZ nyugdíjas szövetségének elnökét. Karácsony előtt több találkozó is lesz, a NYOK tagjaival, küldöttségével, szakértőkkel és vélhetően az Idősek Akadémiájának résztvevőivel is beszélget majd a magyarországi képviselő - tájékoztatta a lapot Hegyesiné Orsós Éva.

Az idősek azt követően kezdtek aggódni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szeptemberi, sárvári kihelyezett Fidesz-frakcióülésen ismertette, milyen feltételeket támaszt az IMF a hitelmegállapodásért cserébe. A kormányfő azt mondta, a részletek a lapokban olvashatók majd. Másnap a Magyar Nemzet arról írt, hogy a hitelmegállapodás feltételei között a nyugdíjak csökkentése, a nyugdíjkorhatár-emelése is szerepel.

Az idősek képviselői szeptember végén fordultak először levélben az IMF képviselőihez, és azt kérték, ha lehet, ismertessék a részletes követelési listát. Az erre érkezett válaszban szerepelt, hogy lista nincs, ellenben szeretnék megismerni a magyar kormány álláspontját és terveit a gazdaság fejlesztéséről és a fenntartható fejlődésről. Az idősek képviselői ezt követően azt várták, hogy a kabinet és a valutaalap egyeztessen, ekkor ők is találkozót kértek volna, hogy saját véleményüket is elmondhassák. Mivel erre a találkozóra nem került sor, a véleményüket egy újabb levélben foglalták össze. Ebben elsősorban a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a családok helyzetéről írnak a valutaalapnak, egyebek mellett ilyen megállapításokkal: "Az alaptörvény semmilyen garanciát nem nyújt a nyugdíjak kifizetésére, gyakorlatilag felszámolja a társadalombiztosítást"; "A nyugdíjasok többsége a jövedelméből segíti, vagy abból tartja el munkanélküli gyermekeit, illetve segíti azok családját."