Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább tart a munkaerőpiaci helyzet javulása, a KSH ma megjelent június-augusztusi számai is ezt támasztják alá. A munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra süllyedt, ami megegyezik a 2008 közepi, vagyis a válság előtti szinttel.Miközben a süllyedő tendencia miatt mindenképpen van okunk örülni, nem szabad elfelejteni, hogy a közfoglalkoztatás hatása milyen jelentős ezekben a számokban.

A mostani háromhavi átlagból például éppen kiesett az a május, amikor a közmunkások száma jelentősen visszaesett. (Emlékezetes, egészen a választásokig kifutott a téli közmunka program, így tartva alacsonyan a munkanélküliségi számokat, miközben ekkor szezonális okokból rendre megugrást szoktunk látni. A májusi visszaesést követően azonban újra felpörögtek a közmunka programok, ami a munkaerőpiaci aktivitást ismét szebbre varázsolja.)

A közmunkások klasszikus munkaerőpiaci státuszát nehéz meghatározni, de valószínű, hogy a versenyszektor munkaerőpiaci keresletének oldaláról nézve ők leginkább munkanélkülinek tekinthetők. Ha így tekintené őket a statisztika is, akkor a munkanélküliségi ráta még mindig 11 százalék felett állna.

Mindez persze nem kell hogy búskomorságba taszítson minket, hiszen a munkapiaci helyzet javulása azért így is tetten érhető a számokban. A foglalkoztatás például nem csak a közmunka miatt emelkedik, hanem érezhetően a versenyszféra növekvő munkaerő-kereslete is hatással van rá. A foglalkoztatottak száma mindenesetre 178 ezer fővel magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Természetesen ebben is szerepet játszik a közmunka, sőt, kisebb részben a "rendes" költségvetési szektorban megfigyelhető létszámduzzadás is, no és valószínűleg a külföldi munkavállalás is.