Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Magyarország "aknamezőre" juthat, amint a válság nyomán visszaesnek az állami bevételek, miközben az országnak meg kell felelnie a Valutaalappal kötött hitelszerződés feltételeinek is - mondta Kopits.

Bár csak a 2011-es büdzsét kell először véleményeznie a költségvetési tanácsnak, már most felhívták a figyelmet pár buktatóra. Az átláthatóságot az érdekeltek (köztük az adófizetők) felé kell biztosítani, míg a fenntarthatóságnál a következő generáció szempontjaira is figyelemmel kell lenni.

Bár a 2011-es költségvetés lesz az első, amelyet a tanácsnak kötelessége véleményezni, a mostani makrogazdasági elemzésükben több olyan kockázati tényezőre is felhívták a figyelmet, amelyek veszélyeztethetik a jövő évi deficitet. A központi költségvetés kiadási oldala kapcsán többek között a növekvő munkanélküliség miatti magasabb passzív munkaerő-piaci ellátásokat, az állami vállalatok veszteségeit és a pénzpiaci környezet által befolyásolt jegybanki eredményt említik meg, míg a bevételi oldal alakulását elsősorban a társasági adóból befolyt összeg vártnál jóval alacsonyabb szintje térítheti el.

Figyelmet érdemel az állami nyugdíjrendszerbe 52 év felettiek számára visszalépési lehetőséget biztosító törvényi rendelkezés is. Ez rövid távon egyszeri tételként segíti majd a 2010-es áht-hiány csökkenését, azonban hosszabb távon a növekvő nyugdíj-kifizetéseken keresztül növeli azt. A tanulmány ezentúl még az egyes önkormányzatok eladósodottságát említi meg.

Ha ezeknek a kockázatoknak mindegyike bekövetkezne, akkor ez a GDP-arányos áht-deficitet jövőre akár több mint egy százalékponttal is megnövelheti.