Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elhibázottnak tartja az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását - a szervezet az erről szóló közleményét kedden, a változtatás elfogadása után juttatta el az MTI-hez. A szervezet szerint a módosítás szükségtelenül korlátozza mind a közvetlenül, mind a sajtón keresztüli tájékozódás lehetőségét. Azt javasolják Áder János köztársasági elnöknek, valamint Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel akadályozzák meg a jogszabály hatálybalépését.

A parlament kedden elfogadta azt a fideszes törvénymódosítást, amely törvényessé tesz minden közérdekű adatigénylés visszautasítását, ha az túl nagy munkával járna. A két nap alatt elfogadott jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, így a trafikpályázatokra is.

A magyar internetes médiumok önszabályozó és érdekvédelmi szervezete felhívja a figyelmet, hogy a polgárok közügyekben való részvételének egyik legfontosabb eszköze a közérdekű információk megismerésének és nyilvános megvitatásának lehetősége. A média társadalmi szerepének meghatározó jelentőségű eleme, hogy ezeket az információkat közérthető formában felhasználói elé tárja. A szervezet utalt az alaptörvényre, amely rögzíti: mindenkinek joga a közérdekű adatok megismerése és terjesztése.

A közpénről döntő szerveknek alapvető kötelessége az adatközlés

A MTE szerint a közérdekű információk megismerésére vonatkozó igények - függetlenül a céljuktól és mennyiségüktől - fogalmilag nem lehetnek "visszaélésszerűek", ahogyan a módosítás indoklása vélelmezi, hiszen minden ilyen információ a polgárok közösségének elidegeníthetetlen tulajdona.

Az MTE tévesnek tartja azt a beállítást, amely szerint a polgároktól vagy a sajtótól érkező adatigénylések ellehetetleníthetnék az adatgazda szervek tevékenységét, már csak azért is, mert az a szerv, amely a polgároktól érkező kérdésekre nem tud válaszolni, az Állami Számvevőszék adatigényeit sem fogja tudni kielégíteni.

A közpénzek felhasználásáról döntő, a döntéseket végrehajtó szervezetek alapvető kötelessége, hogy az adatigénylések kiszolgálására felkészüljenek - olvasható a MTE közleményében.