Magyarországnak nem kellene idén devizakötvényeket kibocsátania, ha erre egy mód van - emelte ki Orbán Viktor keddi beszédéből a Yahoo Finance átvéve a Reuters hírét. A magyar miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közgyűlésén szólalt fel. Ezzel a megjegyzésével a nemzetközi hírügynökség szerint éles ellentétbe került kormánya gazdasági minisztériumával, amely támogatja a külföldi hitelfelvételt.

Ugyanakkor a nemzeti bank, amelyet Orbán szövetségese, Matolcsy György vezet ismételten állást foglalt a devizadósságokkal szemben. Összességében a kormány és a jegybank fokozatosan elmozdul a forintkötvények felé - ezek szerint azonban nem teljes az összhang ezzel kapcsolatban.

Több vagy kevesebb

Magyarországnak 2,4 milliárd euró értékű külföldi valutában elszámolt adóssága jár le idén, amely helyett egymilliárdnyi hitelt venne fel ismét a nemzetközi kötvénypiacokról. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint ez lehet ennél valamivel több és kevesebb is. Orbán azonban a kamara előtt arról beszélt, hogy a magyar államadósságot magyar kézben akarja látni, ezért nem kellene külföldieknek értékesíteni a hazai állampapírokat, legfeljebb csak akkor, ha ez elkerülhetetlen.

A magyar vezetésen belüli vitát jelzi, hogy másként képzeli el az átmentet a gazdasági tárca és a központi bank. Varga korábban arról beszélt, hogy 2020-ig az államadósság 20 százalékára kell levinni a devizaadósságok arányát a tavalyi 25 százalékról. Matolcsy viszont 15-20 százalékos arányt is elérhetőnek lát, amelyet már a jövő évben el kellene érni.

Homogén vagy nem homogén

A brit Daily Mail és a német Deutsche Welle is átvette az AFP tudósítását, amely azt a részt emeli ki az Orbán-beszédből, amelyben a kormányfő a homogén társadalom előnyeit ecseteli. Az "etnikai homogenitás" kulcsfontosságú eleme egy ország gazdasági sikerének. A versenyképesség javítása nem az egyetlen módja a gazdasági növekedés gyorsításának, nem csupán ezzel lehet emelni egy ország értékét.

Az elmúlt időszak fejleményei bebizonyították, hogy a túl nagy keveredés bajjal jár - idézik Orbánt a külföldi sajtóorgánumok. Ezt a kijelentést szembeállítják azzal, hogy a magyar gazdaság jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, illetve azzal, hogy - hasonlóan sok más európai országhoz - társadalma vegyes etnikai háttérre épül.

Hazai vagy vendég

A magyar társadalom etnikai karakterének megváltoztatása értéktelenebbé tenné, sőt káoszba taszítaná az országot - folytatódik a beszámoló a magyar miniszterelnök beszédéről. A párhuzamos társadalmak kialakulása nem kívánatos, azok a közösségek, amelyek nem képesek integrálni a bevándorlókat, a bűnözés és a terrorizmus növekedésének veszélyével néznek szembe.

A rendkívül alacsony munkanélküliség és munkaerőhiány ellenére Orbán ellenzi az úgynevezett vendégmunkásprogramokat. Csak ad-hoc alapon és csak rövid időre szóló szerződések kötése esetén adná támogatását ilyen projektekhez. Nem szeretné, ha az alacsony képzettséget igénylő munkaköröket külföldiek töltenék be. Magyaroknak kell dolgozniuk minden poszton, kezdve a WC-pucolástól az atomfizikusi tudást igénylő munkákig.