Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyben dolgozók egzisztenciális biztonsága mellett a betegbiztonságról sem szabad elfeledkezni, amelynek a hosszú távú garantáláshoz szükséges költségvetési forrásnak mindig, kiszámíthatóan rendelkezésre kell állnia - hangsúlyozza közleményében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz).

A Magyarországhoz hasonló adottságokkal és múlttal rendelkező szomszédos országok GDP arányos egészségügyi közfinanszírozási adatait, illetve a magyar egészségügy jelen finanszírozás melletti teljesítményét összevetve a ReSzaSz azt javasolja, hogy az egészségügyre fordítandó, Alaptörvényben rögzített minimum közkiadás a mindenkori nemzeti össztermék 6 százalékának megfelelő összeg legyen.

A szükséges források nélkül az egészségügyi rendszer képtelen jobb teljesítményre, és a jövőben is igazak lesznek az alábbi állítások:

  • Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésekben;
  • Magyarországon háromszor akkora esély van arra, hogy érszűkület szövődményei miatt levágják a betegek lábát;
  • Magyarországon a születéskor várható élettartam az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban;
  • Magyarországon több mint háromszázezer embernek kétszer akkora esélye van a korai, 65 év alatti halálozásra, mert nincs megfelelő alapellátása. Ez a szám 2025-re elérheti a több mint 4 millió állampolgárt;
  • A kezelhető betegségekből eredő halálozások rangsorában az egyik legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban;
  • Az elkerülhető betegségekből eredő halálozások rangsorának élén állunk az Európai Unióban.

A jelenlegi 3,9 százalékos nemzeti össztermék részesedés annak ellenére, hogy az egészségügyben dolgozók erejükön felül teljesítenek, csak a fenti eredményekhez elegendő. Ezért arra kérnek minden parlamenti pártot, civil szervezetet, illetve minden magyar állampolgárt, hogy támogassa a betegbiztonságot, támogassa a ReSzaSz Emberi Konzultációját az egészségügyről, és írja alá az ezzel kapcsolatos petíciót a http://reszasz.hu/peticio címen.