Az Európai Bizottság a csütörtökön hivatalosan felkérte Bulgáriát, Litvániát, Magyarországot és Szlovákiát, hogy nyújtsák be a mezőgazdasági földterületek megszerzésére irányadó szabályaikkal kapcsolatos észrevételeiket. A bizottság első lépésben - az Európai Unió működéséről szóló szerződés 258. cikke szerinti kötelezettségszegési eljárás első szakaszában - felszólító levélben kéri fel a tagállamokat az együttműködésre. A tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre a válaszadásra.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a szóban forgó jogszabályok több olyan rendelkezést is tartalmaznak, amelyek az uniós jog szerint korlátozhatják a tőke szabad mozgását és a letelepedés szabadságát. Ez az uniós szerződésben rögzített, alapvető szabadságokat csak kellően indokolt esetben, a megkülönböztetésmentesség és az arányosság elvével összhangban korlátozhatóak - hangsúlyozza a bizottság. A tagállamok ugyan saját maguk határozhatják meg a vidékfejlesztést, a földterületek mezőgazdasági használatának ösztönzését és a földárakra gyakorolt spekulatív nyomás kivédését célzó jogszabályaikat, de mindeközben tiszteletben kell tartaniuk az uniós jogszabályi keretet - teszi hozzá az uniós testület.

A bizottság véleménye szerint a vitatott nemzeti rendelkezések olyan korlátozásokat is előírnak, amelyek hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek a más tagállambeli befektetőkkel szemben. Ilyen rendelkezések például azok, amelyek az adott országban való tartózkodási helyet írnak elő, korlátozzák a helyi lakcímmel vagy helybeli vállalkozói múlttal nem rendelkezők jogait, a szakismeretekre vonatkozó megszorításokat tartalmaznak, korlátozzák a földhasználat jogi személyre való átruházását, illetve az adásvételi szerződések előzetes engedélyeztetése révén jogbizonytalanságot keletkeztetnek.