Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felidézte, hogy az alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategóriát a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szeptember 1-jei hatállyal életbe lépő módosítása hozta létre.
A Budapesti Gazdasági Főiskola a törvénymódosítás hatálybalépését követően jelezte a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy kéri az alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategóriába való besorolást, tekintettel arra, hogy az intézmény valamennyi jogszabályban meghatározott kritériumot teljesít.

A jogszabály alapján az az intézmény használhatja a címet, amelyik legalább négy alapképzési szakon és két mesterképzési szakon jogosult képzésre, a munkaviszony, illetve közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztatott oktatóinak, kutatóinak legalább negyvenöt százaléka tudományos fokozattal rendelkezik. A feltételek közé tartozik az is, hogy
képzéseit képes idegen nyelven folytatni az általa indított szakok egy részén, valamint tudományos diákkört működtet.

Sándorné Kriszt Éva közlése szerint a főiskola öt képzési terület összesen 12 alap-, egy osztatlan és nyolc mesterképzési szakán jogosult képzés folytatására.
A 2015/2016-os tanévben összesen 11 alap és 8 mesterképzésen indul első évfolyam az intézményben. Szeptemberben összesen 5624 hallgató kezdheti meg tanulmányait alap-, mester- vagy felsőoktatási szakképzési szakon. Emellett az intézmény két képzési terület öt alapképzési szakán (gazdaságinformatikus, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás) indít duális képzést.

Jelezte: a július 31-i adatok alapján a teljes munkaidős oktatók és kutatók 60,6 százaléka (a 315-ból 191-en) rendelkezik tudományos fokozattal, a teljes és részmunkaidős oktatók és kutatók körében 60,1 százalék a minősítettség aránya százalékos (333-ból 200-an).

A most induló tanévben a főiskola négy alapképzési szakon és három mesterképzési szakon folytat idegen nyelvű képzést. Az idegen nyelvű képzések az intézményben és a jogelőd főiskolákon több mint 20 éves múltra tekintenek vissza. Kitért arra is, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola tudományos diákkört és szakkollégiumot működtet. A főiskola adott otthont 2015-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia közgazdaságtudományi szekciójának.

Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa - a főiskola tájékoztatása szerint - az intézmény tanévnyitóján úgy fogalmazott: a főiskola folyamatos fejlődésének újabb állomásaként alkalmazott tudományok egyetemévé válhat a közeljövőben. A BGF, amely 18 ezer hallgatót képző főiskola, a 2013 és 2016 közötti időszakra már elnyerte az "alkalmazott tudományok főiskolája" minősítést.