A közvélemény-kutatások szerint messze elmarad a kormányzó Fidesz mögött az MSZP-Együtt ellenzéki páros, ami arra utal, hogy az elmúlt hetekben bejelentett szövetségről lassan vesznek tudomást a választók - állapítja meg a Reuters abban a tudósításban, amelyben a két párt vezetőit szólaltatja meg. A jövő év parlamenti választás Orbán Viktorról szóló népszavazás lesz - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Nem a kormányról, nem a kormány intézkedéseiről vagy a Fideszről fog szólni, hanem elsősorban arról, hogy az emberek Orbán kezében akarják-e hagyni a hatalmat vagy sem. Ez a fő kérdés.

Mesterházy szerint félrevezetők azok a felmérések, amelyek azt mutatják, hogy az ellenzéki pártszövetség támogatóinak száma alig fele a Fideszének. A baloldali politikai erők úgy vélik, hogy a nyolcmillió választásra jogosult magyar negyede még ingadozik. Orbán és a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Rogán Antal nem kívánt nyilatkozni a Reuters megkeresésére.

Magyar képlet

Az ellenzéki párosban az országot 1989 előtt kormányzó kommunista pártból kinőtt szocialistáknak erősebb a támogatottsága. A 2009 előtti MSZP-kormányok alatt nőtt az ország államadóssága, a Bajnai vezette szocialista kormány viszont 2009 és 2010 között csökkentette a költségvetési kiadásokat és fenntartható pályára állította a gazdaságot. Orbán ezzel szemben azt állítja, hogy egy görög típusú összeomlástól kellett megmentenie az országot a korábbi kormányok kétbalkezes irányítása után - sorolja a Reuters.

A miniszterelnök szerint a bankoknak és bizonyos gazdasági ágaknak azért kell külön adókat vállalniuk, mert részt kel venniük a költségvetési hiány lefaragásában. Ezzel szemben az ellenzék szerint Európa legnagyobb bankadóját, továbbá a távközlési és az energiaszektort terhelő adókat fokozatosan csökkenteni kell, hogy ezzel a költségvetés egyensúlyának felborítása nélkül serkentsék a növekedést - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője. Az alku így szól: ha kész vagy további jelentős befektetéssel erősíteni a növekedést, akkor ennek egy részét leírhatod az extraadódból.