Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kazinc-Therm Kft. az elmúlt hétvégén korlátozta a szolgáltatást a kazincbarcikai távfűtéses lakásokban. Horváth Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vezetője szombati intézkedései nyomán vasárnap reggelre helyreállt a szolgáltatás, miután a külföldi érdekeltségű Kazinc-Therm Kft. által üzemeltetett fűtőerőmű éjfélkor megszüntette működésének korlátozását hétfőn tárgyalóasztalhoz ültek a hivatal székházában az érintettek - közölte a MEKH.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) mellett a hatósági ármegállapításban részt vevő hivatal közleménye szerint a kazincbarcikai önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltató, a Timpanon Kft. 2009. július 29-én, a 2010. évi választásokat megelőzően kezdeményezte a lakossági hődíj 19 százalékos, a lakossági hőfelhasználás alapdíjának 21,5 százalékos csökkentését. A kérésnek az - akkor még - Magyar Energia Hivatal 2009. augusztus 25-én, az 523/2009-es számú határozatában helyt adott. A Timpanon Kft. 2010. szeptember 27-én kérte a Magyar Energia Hivatalt, hogy 2010. november 1-től - az önkormányzati választásokat követő hónaptól - hagyja jóvá áremelési szándékukat, melynek következtében egy kazincbarcikai átlagos méretű lakás éves távhő költsége 29,8 százalékkal, 53 062 forinttal emelkedett volna. A Magyar Energia Hivatal ezt a kezdeményezést 2010. december 7-én, a 605/2010-es számú határozatában elutasította.

A Timpanon Kft. a távhőt és a meleg vizet a Kazinc-Therm Kft.-től vásárolja, ahol eddig több száz millió forint adósságot halmozott fel a távhőtermelő felé - közölte a hivatal. A Timpanon Kft. eladósodása jóval a 2013. január 1-ei rezsicsökkentés elé nyúlik, nem annak az eredménye - hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy a rezsicsökkentés eredményeként jelentkező 10 százalékos lakossági távhőárcsökkenés okozta bevételkiesést a távhőszolgáltatási támogatás növekedése teljes mértékben kompenzálta a szolgáltatóknak, így a rezsicsökkentés nem jelent plusz terhet a Timpanon Kft.-nek. A távhőszolgáltatók a távhőszolgáltatási támogatásról szóló 51/2011. (IX. 30.) NFM rendeletben foglalt szabályok szerint kompenzációt kapnak. A támogatás összege a távhőszolgáltatási tevékenység ellátásának indokolt költsége és ezen tevékenységgel összefüggésben keletkezett bevételek különbségeként adódik.

Szitka Péter (MSZP), a település polgármestere szombaton közölte az MTI-vel, hogy a Kazinc-Therm Kft. által üzemeltetett fűtőerőmű szombaton korlátozta működését, emiatt a Borsod megyei Kazincbarcika több mint 8200 távfűtéses lakásában a melegvíz-szolgáltatásban zavarok keletkezhetnek. Közleménye szerint "a Kazinc-Therm Kft. veszteségesen működik, miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, továbbá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megállapított, kötelezően alkalmazandó termelői távhőár - álláspontjuk szerint - nem nyújt fedezetet a hőtermelés indokolt költségeire". A társaság követeléseinek kiesése és veszteséges működése miatt nem tudja kifizetni gázszolgáltatójának számláit, ezért a kazincbarcikai fűtőerőmű működésének átmeneti korlátozására kényszerült - írja. A Kazinc-Therm Kft. - amelytől a Timpanon Kft. a hőt vásárolja - azzal, hogy szombaton átmenetileg korlátozta szolgáltatását, "megszegte szerződését és cserbenhagyta a barcikai családokat" - fogalmazott Szitka Péter, hozzátéve, hogy Kazincbarcika önkormányzata és a Timpanon Kft. ezzel kapcsolatban azonnal megteszi a megfelelő jogi lépéseket, megfontolja a szerződés felbontását, és tárgyalásokat folytat a probléma mielőbbi megoldása érdekében.