Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zombor Gábor kiemelte, a kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni. A magánszolgáltatók által nyújtott ellátásnak továbbra is helye van az egészségügyi rendszerben, aki ilyet szeretne igénybe venni, az megteheti a jövőben is.

Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztériumban készül egy olyan beruházásösztönző csomag, amely a magánvállalkozásoknak nyújt kedvezményeket. Az alapelv azonban változatlan - hangsúlyozta -, tehát az állam által, a társadalombiztosítás rendszerében nyújtott egészségügyi szolgáltatás az arra jogosultaknak továbbra is ingyenes lesz.

A Napi Gazdaság című napilap által rendezett szakmai konferencián az államtitkár beszélt arról is, hogy az állam továbbra is szeretné fenntartani az ellátórendszert, az ehhez szükséges források már megjelennek a jövő évi költségvetésben. "Egy igen komoly finanszírozási és strukturális megújítás várható a rendszerben, amely nem jár kórházbezárásokkal és az ellátások szűkítésével" - fogalmazott, hozzátéve, a kormány azt szeretné, hogy a jelenleg meglévő kapacitások a legoptimálisabban hasznosuljanak. Megfelelő szervezéssel és betegirányítással a meglévő állami kézben lévő egészségügy stabilan működtethető és 2015. második felétől elindulhat az egészségügyi életpályamodell - mondta.

Megállapodtak a konszolidációról

Zombor Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, ehhez az kell, hogy megtörténjen a kórházak konszolidációja, az ehhez szükséges forrásokról is megállapodás született a kormányülésen.

A humánerőforrás helyzetére térve az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a kormány úgy döntött, hogy minden Magyarországon végzett orvostanhallgató részére biztosítja azt az ösztöndíjrendszert, amely a rezidensképzésben már megjelent. Célként jelölte meg azt is, hogy a végzett rezidensek számára egy szakorvosi minimálbért határozzanak meg.

Népegészségügy a középpontban

Az államtitkár megerősítette, az egészségügy tervezett átalakítása népegészségügyi szemléletű lesz, az alapellátást megerősítik, fontos feladat azon megelőzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyek a teljes lakosságra vetítve népbetegségnek számítanak.

Ez azért fontos - mondta -, mert a magyar lakosság egészségi állapota a megbetegedési és halálozási mutatókban még mindig jóval az uniós átlag alatt van annak ellenére, hogy az ország gazdasági és társadalmi helyzete ezt nem indokolná.

A háziorvosi ellátás átalakításával kapcsolatban megemlítette, különböző finanszírozási technikákkal kívánják érdekeltté tenni a háziorvosokat, a házi gyermekorvosokat, hogy ösztönözzék őket a népegészségügyi feladatok ellátására.

Szűrőpontok lesznek a kórházakban

A finanszírozásról szólva azt mondta, a háziorvosoknak járó úgynevezett kártyapénz csak az orvosi feladatok ellátásra legyen fordítható a jövőben, továbbá lehetőség lesz arra is, hogy a más szakvizsgával is rendelkező háziorvosok a választott szakterületükön is dolgozhassanak, amihez többlet anyagi ellenszolgáltatást biztosítanak majd.

A népegészségügyi tevékenység megerősítését szolgálja az az intézkedés is - emelte ki Zombor Gábor -, hogy a kórházakban úgynevezett szűrőpontokat alakítanak ki, hogy a lakosság minél szélesebb köre részt tudjon venni a különböző preventív vizsgálatokon.

Így látja a MOK elnöke

Önmagában az alapellátás megerősítése teljesen rendjén való cél, hiszen egészségazdaságtani evidencia, hogy a legnagyobb egészségnyereség az alapellátásból nyerhető -  kommentálta az államtitkár szavait újságíróknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara MOK elnöke. Mint kifejtette, a jelenlegi mintegy 100 milliárd forintos alapellátási kassza minimum megduplázására lenne szükség ahhoz, hogy stabilan, önfinanszírozóan működhessen a háziorvosi rendszer, s bár minden pénznek örülnek, ami erre a területre jut, a tegnap, illetve a napokban bejelentett 10 milliárd forinttal az alapellátási rendszert nem lehet megjavítani.

Az alapellátás megerősítésénél azt is figyelembe kell venni, hogy évente jó esteben 80 háziorvos rezidens végez, azonban legalább 2000 olyan háziorvos van az ellátásban, aki most azonnal nyugdíjba menne, ha tehetné.

Az végzős orvosok ösztöndíja mellett a MOK elnöke szerint sürgős választ kell adni arra is, hogy mi lesz az állami szakellátásban dolgozó szakorvosok bérezésével, mert ebből a körből a legnagyobb az elvándorlás. S félő, hogy egy megerősödő magánellátás is versenyhelyzetet generál. Éger István arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljének bejelentése kapcsán elhangzott, az oktatásban és az egészségügyben ezt már megtették, ami az egészségügy esetében egészen egyszerűen nem igaz.

A MOK  elnöke szerint a szakellátásban dolgozók bérezését azért is mielőbb rendezni kell, mert ha a házirorvosok komolyan veszik a népegészségügyi célokat, akkor ennek egyenes következményeként  átmenetileg megnő a szakellátást igénylő betegek száma, akiket ezeknek a szakorvosoknak kell majd ellátni. Rendezni kell a kórházi szakorvosi kar túlmunka-díj befagyasztását is - hangsúlyozta a MOK elnöke, aki arra az ellentmondásra is rámutatott, hogy miközben a kórházi szakorvosok majd megszakadnak a munkától, a létszámstop miatt mégsem vehetik fel az intézmények a potenciális jelentkezőket.