Junek Nikolett az Államreform Operatív Program (ÁROP) projektmenedzsereként a múlt héten tartott egy sajtótájékoztatót, amelyben "a megyei tervezés koordinációjáról" beszélt Székesfehérvárott. A fiatal nőnek hatalmas munkabírása lehet, mivel több tízmillió forintos uniós pályázati projektek lebonyolítása mellett egy 88 hektáros földbirtokot is művelnie kell Felcsúton, amit tavaly nyert el a Nemzeti Földalap (NFA) pályázatán, amelyet a helybéli gazdálkodóknak hirdettek meg - írja a Blikk.

A lap kereste a munkahelyén, a Miniszterelnökséghez tartozó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nél, hogy megtudja: hogyan lehet összeegyeztetni a gazdálkodási teendőket egy állami cégnél lévő projektvezetői feladatokkal. Lapzártáig azonban nem kaptak választ a kérdésekre.

Elképzelhető, hogy a gazdálkodói tapasztalatainak és remek pályázati anyagának köszönheti az állami földet, és nem annak, hogy a pályázat elbírálásának idején még a Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozott. De emellett rokoni kapcsolatai sem gyengítették.. Ugyanis ő a felcsúti Flier családba született: családtagjaival együtt összesen 320 hektárnyi földet nyertek az állami pályázaton Felcsúton és környékén. Ezzel Fejér megyében ők voltak az egyik legnagyobb nyertesei a földosztásnak - írta a Blikk.

A lap szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családját leszámítva Junekék az egyetlenek, akik az állami földpályázaton és az állami dohánykoncessziókon egyaránt arattak. Junek Nikolett férje, Junek Károly két trafikot nyert el, egyet Felcsúton, egyet pedig Bicskén.

A 88 hektáros földbirtok után Junek Nikolettnek évi nagyjából 6 millió forint területalapú támogatás jár az EU-tól. Junek a munkahelyén is túlnyomórészt uniós pénzből futtatott programokat menedzsel. Az ÁROP ugyanis az olcsóbb és hatékonyabb közigazgatást elősegítő kezdeményezéseket támogatja. Ebben a költségvetési ciklusban több mit 50 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésre erre a célra - írta a lap.