Megtéríti a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjében érintett három önkormányzat beragadt pénzeszközeit a kormány - jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta: Soltvadkert önkormányzata 211,6 millió forintot, Bócsa 55,4 millió forintot, Kaskantyú pedig 2,7 millió forintot kap, amivel a három település "megmenekül" és a továbbiakban is tudja biztosítani szolgáltatásait. A takarékszövetkezettől a továbbiakban az állam fogja követelni az ott számlát vezető önkormányzatok pénzét.

A Magyar Államkincstár információs pontot nyitott csütörtökön Soltvadkerten, a polgármesteri hivatalban, ahol minden segítséget megadnak azoknak, akik állampapírt szeretnének vásárolni - közölte Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja csütörtökön az MTI-vel. Kerényi szerint elsősorban azoknak próbálnak segítséget nyújtani, akiknek a végelszámolás alatt lévő Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetben volt a betétjük, és az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) kártalanítást kapnak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június elsejével vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. A takarékszövetkezet a soltvadkerti központ mellett nyolc Bács-Kiskun megyei településen rendelkezik fiókkal, mintegy 17 ezer betétese van. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény június 19-én kihirdetett módosításával az OBA szerdától felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem a végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását. A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését. A kártalanítás során a betétesek - mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások - személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő, vagyis mintegy 28,9 millió forint kártalanítást kaphatnak, az önkormányzatok betéteire azonban nem vonatkozik az OBA kártalanítási kötelezettsége.