A legtöbben, a válaszadók 36 százaléka, már az első hónapban talált új állást, 18 százalékuk 1-2 hónapon belül, míg 13 százalék 3 hónap alatt elhelyezkedett. A válaszadók egytizedének nem sikerült új állást találnia az elmúlt évben - derül ki a Workania.hu internetes állásportál felhasználói között végzett legújabb felmérésből.

A felmérésből az is kiderült, hogy a munkaerőpiac befogadóbb a férfiakkal és a fiatalokkal szemben: az első hónapban a férfi álláskeresők 40 százaléka tud elhelyezkedni, a nőknél ez az arány 30 százalék; a 18-25 éves korosztály 48 százaléka szintén sikeresen talál munkát négy héten belül, a 45 éven felüliek esetében ez az arány már csak 28 százalék.

Hány helyre kell jelentkezni, mire sikerül?

Az eredmények alapján egy álláskereső átlagosan öt önéletrajzot küldd el és három állásinterjún vesz részt, amíg állást talál. A válaszadók 40 százaléka ugyanis legfeljebb ennyi önéletrajzot küldött el az álláskeresés során, tízet vagy annál kevesebbet 16 százalékuk, tíz és harminc közötti számot jelölt a válaszadók 15 százaléka. A válaszadók 3 százaléka azt jelölte, hogy száznál is több önéletrajzot küldött már el.