Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV tapasztalatai szerint egyre gyakoribb, hogy a hamis kozmetikai termékek szinte megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, így a vevő alappal hiheti, hogy valójában márkás portékát vásárol, csak éppen kivételes szerencséje van - írta a napilap.

Az elmúlt években a parfümök és egyéb kozmetikumok a leggyakrabban hamisított termékek közé tartoztak. Az utóbbi két és fél évben összesen 112 ezer üveg illegálisan értékesített parfümöt vont ki a hatóság a feketepiacról, ezek együttes értéke meghaladta a nyolcszázmillió forintot.

A lefoglalt parfümök szinte kivétel nélkül hamisítványok voltak, és rendszerint a Távol-Keletről érkeztek. Jellemzően távol-keleti, közel-keleti, román és magyar állampolgárságú árusoktól, illetve távol-keleti állampolgárok által működtetett üzletekben foglalták le a hivatal emberei a pancsolt kozmetikumokat.

Egyes vizsgálatok szerint jobb esetben némi illat­anyaggal ellátott víz lötyög az üvegcsékben, rosszabb esetben viszont állati eredetű vizeletet vagy káros hatású vegyi anyagokat is tartalmazhat a fiola.

A lefoglalt hamis illatszereket ezért megsemmisítik: bezúzzák, összetörik vagy elégetik a különböző hulladékfeldol­gozó telephelyeken. Ha azonban a nyomozás alatt egyértelműen megállapítható, hogy a lefoglalt parfüm eredeti, a lefoglalást a NAV megszünteti és a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint kiadja a terméket a jogos tulajdonosnak. Amennyiben a jogosult nem jelentkezik, az eredeti parfümöt az adóhivatal elektronikus árverési felületén dobra verik.

Címlapkép forrása: NAV.