Míg 2006-ban 288 millió forintot költött az MNB különböző szervezetek támogatásra, 2013-ban pedig 239 milliót, addig 2014-ben, Matolcsy György MNB-elnöki regnálásának első teljes évében már közel 2,6 milliárd forintot fordított erre a célra - írja a Magyar Nemzet. Az indoklás szerint nem tiltja a törvény, hogy a jegybank így költse a kezében lévő közpénzt.

Legalább ennyire érdekes azonban, hogy a bank felügyelőbizottsági jelentése szerint nem megfelelő a kiáramló pénz elköltésének ellenőrzése. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat szerint a 2010 és 2016 között karitatív, kulturális, pénzügyi ismeretterjesztési és más célokra elköltött összegek pénzügyi elszámolásainak, illetve az ezt igazoló dokumentumoknak a tizede hiányzott.

Az illetékes szervezeti egység érdekes indoklással magyarázta ezt. Eszerint az utóbbi évekből hiányzó dokumentumokat felerészben az magyarázza, hogy az elszámolásokkal foglalkozó, de időközben kilépő munkatársak számítógépén található iratanyagot és levelezést elmulasztották menteni, illetve archiválni.

A jelentés elképesztő példákat említ. Előfordult, hogy pénzügyi jelentés helyett elfogadtak egy fényképet a támogatott kiadványról, vagy a tételes elszámolás helyett bizonylatokkal alá nem támasztott "összesítőket", vagy az elszámolást alátámasztó dokumentumok helyett az ellenőrök megelégedtek azzal, hogy a támogatott eseményen megjelent jegybanki vezetők elégedettek voltak a látottakkal. További gond, hogy a bizonylatok egy része olvashatatlan fénymásolat.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com