A tanács célja, hogy az amerikai vállalatok és a magyar kormány között olyan struktúrákat hozzon létre, amelyekkel tovább fejleszthetők a már meglévő kapcsolatok, segítse az amerikai befektetések megjelenését a magyar piacon - mondta az Egyesült Államokban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter, aki kedden Dallasból érkezett New Yorkba, ahol külön is tárgyalt több jelentős vállalattal, és újabb megállapodásokat kötött magyarországi kapacitásbővítésekről, amelyek révén számos új munkahely jöhet létre.

Szijjártó Péter a cégeket nem nevezte meg, de azt elmondta, hogy az új beruházások a járműiparhoz kapcsolódó beszállítói szektorban, a pénzügyi szolgáltatások területén és az informatikai iparban várhatók.

Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanácsot tizenegy cég alapította, köztük olyan jelentősek, mint a Johnson & Johnson, a Coca-Cola, az Eli Lilly, a Pfizer, vagy a Warburg-Pincus. Magyarországon ezerhatszáz amerikai vállalat működik, e cégek kilencmilliárd dollárt fektettek be. Az ötven legnagyobb amerikai multinacionális cégből negyven van jelen Magyarországon - tette hozzá Szijjártó Péter.

A tanács megalakulását a miniszter azért tartja jelentősnek, mert "ádáz küzdelem zajlik az amerikai befektetésekért". Ebben a küzdelemben szükséges eszköz az üzleti tanács, amelytől Magyarország azt várja, hogy fellendíti az amerikai beruházásokat. Megemlítette azt is, hogy e cél érdekében az Eximbank ötszázötvenmillió dolláros hitelkeretet nyit.