A budapesti amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint a küldöttség kormányzati tisztségviselőkkel, parlamenti képviselőkkel, üzleti és vallási vezetőkkel, valamint civil szervezetek képviselőivel találkozik. A találkozók célja az európai gazdasági helyzet, illetve az amerikai-magyar kapcsolatokkal összefüggő kérdések megvitatása.

A Dan Burton, a képviselőház külügyi bizottságában az európai és eurázsiai albizottság republikánus elnöke vezette delegáció egyetlen nyilvános programja péntek délután lesz: a küldöttség tiszteleg a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert svéd diplomata, Raoul Wallenberg emléke előtt. Az amerikai képviselők a II. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasorban részt vesznek a Raoul Wallenberg szobránál tartandó megemlékezésen, amelyen a küldöttség nevében Gregory Meeks, az albizottság rangidős demokrata párti tagja mond beszédet. Ugyancsak emlékbeszéddel szól a hallgatósághoz Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója, valamint Eddy Fonyódi, Svédország ügyvivője.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Martonyi János pénteken találkozik a delegációval.

A küldöttség mostani európai körútján látogatást tesz Brüsszelben, továbbá Szlovákiában és Franciaországban is, Budapest útjuk utolsó állomása.

Az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint az öttagú washingtoni kongresszusi delegáció a tervek szerint nem tart sajtótájékoztatót és nem ad interjút, a budapesti látogatásról - annak végén - közleményt ad ki.

A kongresszusi delegáció tagjaival a budapesti út előtt felvette a kapcsolatot az amerikai magyarok két ernyőszervezete. Az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) - mint a szervezet elnöke, Maximilian Teleki az MTI-t a napokban tájékoztatta - ismertette állásfoglalását az amerikai képviselőkkel. A HAC szerint "az amerikai magyarokat mély aggodalommal tölti el a magyar kormánnyal szembeni kíméletlen kritikának az a hangneme, amely az amerikai és európai tömegtájékoztatásból árad". A HAC szerint Magyarországot "eltúlzott és gyakran megalapozatlan bírálatok" érik, az EU és mások által játszott politikai hatalmi játszmák elfogadhatatlanok és veszélyesek, mivel Magyarország legszigorúbb bírálóinak taktikája megerősítheti a szélsőjobboldalt.

Az Amerikai Magyar Szövetség levélben fordult a delegáció tagjaihoz. Azt írták: noha Magyarország demokrácia, a NATO tagja és az Egyesült Államok fontos szövetségese, az utóbbi időben durva és gyakran méltánytalan bírálatok érték mind az Egyesült Államokban, mind máshol külföldön. A szövetség - az MTI-hez is eljuttatott - álláspontja szerint "a bírálatok nagy része vagy politikailag motivált (az ellenzék által inspirált), vagy nem pártatlan és nem a tényeken, hanem általánosításokon és spekuláción alapul".