A magyarok 71 százaléka már tudja, hogy nem lesz elég a nyugdíja a megélhetéshez sem, kétharmada pedig igazságtalannak érzi, milyen kevés összegre számíthat az állami rendszerből ahhoz képest, amennyit be fog fizetni élete során - írja a Groupama közleménye.

A magyarok mindössze negyede várja a nyugdíjas éveket, különösen a fiatalok nem várják ezt az időszakot. A passzivitás, a kiszolgáltatottság és ezzel összefüggésben a társadalmi megbecsülés hiánya, amit ők hozzá társítanak.

A kutatásban megkérdezték az embereket, mekkora összegre számítanak utolsó havi jövedelemként, milyen mértékű kezdőnyugdíjjal lennének elégedettek, és végül mekkora nyugdíjra számítanak reálisan az államtól.

A válaszok alapján átlagosan 218 900 forintos utolsó havi jövedelemmel kalkulálnak, amelyből csak minimálisan adnának lejjebb a munkaerőpiacról való távozáskor: az ideális nyugdíj a magyarok szerint 198 600 forint lenne. Csakhogy a magyarok 11 százaléka nem számít már állami nyugdíjra.

A válaszok alapján nyugdíjasként átlagosan 118 400 forint fog hiányozni az utolsó jövedelmükből. Ezek a számok összhangban vannak azokkal az előrejelzésekkel, melyek szerint a demográfiai folyamatok következményeként a jelenlegi állami nyugdíjak 20-30 éven belül akár harmadára csökkenhetnek.