A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával a magyar gazdaság helyzetéről és a bevezetett átalakításokról közölt interjút a két vezető lengyel napilap hétfői száma: a baloldali liberális Gazeta Wyborcza és a konzervatív Rzeczpospolita.

A Gazeta Wyborcza-interjúban Cséfalvay Zoltán az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokkal összefüggésben hangsúlyozta: "nem célja a kormánynak a központi bank függetlenségének korlátozása", "a jegybank független, az volt és az is marad".

Az Európai Bizottságnak küldött válaszlevéllel kapcsolatban elmondta, hogy remélhetőleg "most már megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val". Hangsúlyozta, hogy hasonló pénzügyi biztosítékkal egyebek közt Lengyelország is rendelkezik.

Az államtitkár elmondta, hogy a bankadó és más válságadók bevezetésére a magyar gazdaság versenyképességét növelő reformok véghezviteléhez volt szükség. Az átalakításokat részletezve elsősorban a munkaerő-piac rugalmassá tételét említette.

Az egykulcsos adóról elmondta, hogy a legális munkát hivatott támogatni, így az állami bevételek is várhatóan nőni fognak.

A Rzeczpospolita napilapnak adott interjúban az államtitkár azt mondta, hogy várhatóan március végén vagy áprilisban megköthető a megállapodás az EU-val és az IMF-fel, ami egy "biztonsági hálót" hozna létre a magyar gazdaság számára, és csökkentené a kötvények hozamát. Mindez rímel arra a korábban a Bloombergnek adott nyilatkozatra, amelyben Cséfalvay arról beszélt, hogy várhatóan az első negyedév végén, második negyedév elején sikerül megkötni a megállapodást, de az biztos, hogy még az idei első félévben.

A Barclays májusra tippel

A jövő hónap vége felé kezdődhetnek és valószínűleg májusig eltartanak a magyar kormány, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU hivatalos tárgyalásai egy új finanszírozási programról - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Baclays Capital közgazdászai budapesti tájékozódó látogatásukról befektetőknek összeállított beszámolójukban közölték, hogy tapasztalataik szerint a magyar kormány elkötelezte magát a tárgyalások végig vitele és a majdani program végrehajtása mellett. Ezzel együtt is azonban "nehéz és elhúzódó" tárgyalássorozatra számítanak, mivel véleményük szerint a kormány "jórészt elégedett" a hivatali ideje alatt eddig érvényesített gazdaságpolitikával, és "a lehető legkevesebb változtatásra" törekszik. Az elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a felek esetleg csak több tárgyalási forduló után jutnak egyezségre. Mindent egybevetve azzal számolnak, hogy a tárgyalások március második felében kezdődnek, és "május előtt nem fejeződnek be".

A forint erősödésével kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy azt nemcsak a kormány retorikájának módosítása eredményezte, hanem a bevezetett átalakítások is.

Véleménye szerint Görögország példája azt bizonyítja, hogy a reformok hiányának recesszió a következménye, ezért Magyarország "nemcsak a költségvetés stabilitására, hanem a gazdasági növekedésre is épít", támogatja a vállalkozókat és csökkenti a bürokráciát.