A magyar kormány a németországi atomerőmű bezárások várható hatásainak vizsgálatát a Merkel-kabinet 2011. júniusi bejelentését követően azonnal elkezdte - írta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Oláh Lajos szocialista országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában.

A tárcavezető kezdeményezésére a fejlesztési tárca, a Mavir Zrt. és e Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársai július elejére készítették el a németországi és a svájci atommoratórium, teljes nukleáris kapacitásleépítés hatásait elemző tanulmányukat. Ebben megvizsgálták egyrészt a német nukleáris kapacitás kiesés közvetlen rövidtávú hatásait, másrészt a kieső nukleáris kapacitás pótlásának német lehetőségeit, harmadrészt az atomerőművi kapacitások fokozatos leépítésének hatásait az európai és a magyarországi energiapiacokra (árampiacra, földgázpiacra és szén-dioxid kvótakereskedelemre).

A feladat végrehajtásának ütemezése tehetővé tette, hagy a tanulmány lényegi megállapításait és következtetéseit beépítsék a július 13-i kormányülésen elfogadott Nemzeti Energiastratégiába. A parlament honlapjára augusztus másodikán felkerült dokumentum tehát számol a német és svájci nukleáris kapacitások csökkenésének, felszámolásának következményeivel - írta Fellegi. Így például a kabinet az e fejleményekre adott válaszként olyan energetikai forgatókönyv megvalósulását igyekszik elősegíteni, amely adott esetben akár áramexportot is lehetővé tehet a jelenlegi nettó import helyett - áll a válaszban.

A német nukleáris kapacitásleépítés hatásait az EU döntéshozói és szakértői is vizsgálják. Még július 20-án Brüsszelben az Európai Bizottság a német kormányzat és szabályozó hatóság kezdeményezésére magas szintű szakértői előkészítő megbeszélést tartott a fukushimai reaktorbalesetnek az európai termelő kapacitásokra és a német atommoratóriumnak a közös villamosenergia-piacra gyakorolt hatásairól, amelyet 2011 szeptemberében az energiaügyekért felelős miniszterek találkozója követ. A megbeszélés legfontosabb megállapítása az volt, hogy bár a kívánatos energiamix megvalósítása nemzeti hatáskor, európai energetikai integráció jelenlegi előrehaladott szintjén egy ilyen horderejű döntést előtt kívánatos volna nemzetközi egyeztetéseket folytatni és tanulmányokat készíteni a más tagállamokra gyakorolt várható hatásokról. A német energetikáért felelős tárca képviselője válaszában ígéretet tett az érintett országokkal és az unió illetékes szervezeteivel való folyamatos konzultációra. A termelő kapacitások alakulásáról és ennek hatásairól a tervek szerint a jövő év elejére részletes tanulmány készül.