Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány legfontosabb célja a Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. létrehozásával, hogy garantálja a stabil ellátást az ügyfelek számára fair és kényelmes módon - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli szervezésében megtartott Hungarian Energy Investor Forum 2015 című konferenciáján. Az ENKSZ piaci alapon működik, de nem célja a profittermelés. Piaci alapon működik, tehát nem élvez előnyöket a többi egyetemes szolgáltatóhoz képest, azaz nem kaphat külön támogatást. Azok a cégek felé, amelyek csatlakoznak, a ENKSZ nem támaszt profitcélokat, ennek ellenére képződhet nyereség, ám nem ez a működtetés elsődleges célja, hanem a stabilitás és a kiszámíthatóság az ügyfelek számára.

Amennyiben képződik profit, akkor azt a hálózatfejlesztésre, illetve az esetleges majdani rezsicsökkentésekre használják fel - persze erre nem a következő hónapokban kerülne sor. ENKSZ-hez kerülnek az állami kézbe kerülő szolgáltatók, illetve azok központosítható tevékenységei - ilyen például az ügyfelekkel való kapcsolattartás. Jelenleg a Főgáz Zrt. van a portfólióban, a második lépésben az áram-, majd harmadik lépésben a távhőszolgáltatás kerülhet az ENKSZ-hoz.

Az első lépés - az engedélyek megszerzésének feltétele - az ügyfélszolgálati pontok kialakítása, ebben kap szerepet a Magyar Posta fiókhálózata. Az áramszolgáltatásról több szolgáltatóval folynak tárgyalások, Némethné szerint az év végére, 2016 elejére léphet be az ENKSZ az áramszolgáltatásba, vagyis további állami felvásárlások jönnek a következő hónapban.

A következő lépés lehet a távhőszolgáltatásba való bekapcsolódás - fogalmazott az államtitkár. Jelenleg 95 szigetszerűen működő távhőszolgáltató működik - ezek összekapcsolása nem egyszerű folyamat, mert nagyon kevés a közös tényező a társaságok munkájában. Ezért ezen a piacon az egységesítés lesz az egyik első lépés, illetve az energiahatékonyság növelése. Konkrét időpont még nincs a távhőszolgáltatásba való bekapcsolódásba, de cél az, hogy erre minél hamarabb sor kerüljön. A számlázási rendszerbe a Díjbeszedő Zrt.-t kívánja a közműszolgáltató bekapcsolni, így egy háztartás akár egyetlen rezsiszámlát kaphat a jövőben - igaz, a csekkek száma nem csökkenne.