Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak becsülni tudják az elemzők az eddig bejelentett rezsicsökkentés idei inflációs hatásait. Egyesek szerint ennek nem lesz érdemi eredménye az inflációs pályán, mert - ha nem a közüzemi számlákban - máshol megjelenik az ellentétes árhatás. Mások szerint viszont akár fél-egy százalékponttal is javíthat az idei éves inflációs kilátásokon, hogy legalább 10 százalékkal csökkenni fognak a távhődíjak. Ráadásul a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint a kampányidőszak fokozódásával további hasonló hangulatjavító intézkedéseket fog bejelenteni a kormány, amely szintén kedvezően befolyásolhatja az inflációs kilátásokat.

ÁFA-hatás

Gabler Gergely, az Equilor elemzője például arra számít, hogy az idén számottevően csökkenhet az infláció, ami több fontos tényező eredője. Tavaly a 2 százalékpontos ÁFA emelés hatása emelte az inflációt, ami idén már nem jelentkezik. Továbbá a súlyos aszálykárokat szenvedő hazai mezőgazdaság, és a globális folyamatok is az élelmiszer árak drasztikus emelkedését hozták tavaly, így a magas bázisnak köszönhetően idén már nem számíthatunk nagy drágulásra ebben a szektorban. Ezen felül jelentősen, 1 százalékponttal mérsékelheti az inflációt a lakossági energiaárak 10 százalékos csökkentése, de a korábban várthoz képest a jövedéki adóemelések átstrukturálása is 0,4 százalékponttal csökkenhet a mutató. Összességében 4,4 százalékos fogyasztói árindexet vár az Equilor 2013-ra.

A mezőgazdaság a ludas?

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője is az élelmiszeráraktól további érdemi havi emelkedést vár, de - mint mondja - ebben a kategóriában egyre inkább úgy tűnik, hogy a nyár végi, ősz eleji aggodalom, miszerint a rossz mezőgazdasági szezon nagyon nagy áremelkedésekhez vezet, csak részben volt jogos.

Ami az idei inflációs kilátásokat illeti, az évet újfent erősen befolyásolják a kormány lépései. A 2012-es ÁFA emelés hatása ugyan kiesik a bázisból, és ez csökkenti az indexet, de a tranzakciós illeték bevezetése és a 2012. decemberi jövedéki adó emelés felfelé hatnak az árakra. Ugyanakkor a 10 százalékos rezsicsökkentés érdemi, több mint fél százalékpontos lefelé ható erőként jelenik meg az indexben, ráadásul nem lehet teljesen kizárni, hogy további árcsökkentések lesznek ezen a területen az év során.

Egyébként attól függően, hogy ezek a döntések mikor születnek meg, az éves indexet egy ideig 2014-ben is lefelé módosíthatják - mondja az Erste elemzője.

Összességében átlagosan 4,4 százalékos éves drágulást jósol Árokszállási 2013-ra, de - teszi hozzá - érdemi lefelé mutató kockázatok látszanak az esetleges további kormányzati intézkedések miatt. A jegybank a 3 százalékos célnál érdemben magasabb infláció ellenére tovább vághatja az alapkamatot, ami az év közepére 5 százalékra süllyedhet.