Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) kedd esti összesítésében kiemelte: a korábbi árhullámok tapasztalatai rámutattak arra, hogy a védekezési időszak egyik legfontosabb időszaka az apadás idejére tevődik, ugyanis ilyenkor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken. Ennek megfelelően ebben az időszakban is biztosítani kell a vízügyi szolgálat szakemberei részéről a fokozott odafigyelést és a beavatkozásokhoz szükséges erőforrások helyszínen tartását - áll a közleményben. Mindezt különösen indokolttá teszi, hogy a Duna külföldi vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék hullott le. Ez - ha nem is okoz újabb áradást - a Duna apadásának ütemét jelentősen lelassíthatja, így az egyébként is tartósan magas vízállások rendkívül hosszú ideig terhelik a védműveket.

Magyarországon jelenleg több mint 800 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli védekezés van érvényben csaknem 540 kilométeres szakaszon. A kedd este 8 órai adatok szerint Nagybajcsnál a múlt péntek éjjeli 907 centiméteres tetőzési szintről 612 centiméterre, Budapestnél a vasárnap éjjeli 891 centiméteres tetőzési szintről 833 centiméterre csökkent a vízszint. Bajánál, ahol szerda estére 995 centiméter körülre várják a tetőzést, kedd este 8 órakor 984 centiméteres vízszintet mértek.

Elviszik a homokzsákokat a Batthyány térről, szerda reggeltől a metró is megáll

Kedd este megkezdi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) a homokzsákok eltávolítását és a takarítást a Batthyány téren, s szerdán üzemkezdettől ismét megáll ott a metró - mondta Tarlós István főpolgármester a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedd este.
A főpolgármester tájékoztatása szerint a homokzsákokat ideiglenesen a cég egyik telephelyére viszik, de tartósan nem tudják ott tárolni, még egyeztetnek a katasztrófavédelemmel a továbbiakról.
Arról is beszámolt: a Batthyány téren szerdán üzemkezdettől újra megáll a metró, de a HÉV egyelőre ezután is csak a Margit hídig jár.
Kitért arra is: 8 méteres vízállás alatt nem fenyegeti veszély a védműveket, 6 méter 45 centiméteres vízmagasságnál pedig az alsó rakpartokat is vissza tudják adni a forgalomnak. Ez a vízügyi szakértők számításai szerint június 17. körül várható - tette hozzá Tarlós István.
Budapestnél 20 órakor 833 centiméter volt a Duna vízállása.