Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben részt vevőknek, "most jön a neheze". Orbán Viktor ismét sajtótájékoztatót tartott Győrben, ahol kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe. A gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a környékbeli települések lakosságát, ahogy ez Győrújfaluban történt pénteken. Más magyarországi folyón nincs áradás, így minden erőt a Duna mellé összpontosíthatnak. A következő 2-3 napban nem várható a dunai árhullámot befolyásoló csapadék, így a védekezés kedvező körülmények között folytatódhat.

Nagybajcsnál 907 centiméteren tetőzött a Duna, ez 35 centiméterrel magasabb az eddigi rekordnál.

Komáromnál éjszaka 840 centiméteren lehet tetőzés, míg Budapesten hétfő hajnalban várják a legmagasabb vízszintet.

A fővárosban legalább 885 centiméteres vízállás várható, de 10-20 centiméteres eltérés elképzelhető - ismertette a miniszterelnök.

Tizenötezren vesznek részt az árvízi védekezésben, Győrújfalu határában 543-an dolgoztak éjszaka is, míg Pilismarót környékén rohammunkában kellett egy hiányzó gátszakaszt megépíteni, illetve egy alacsony védművet megerősíteni, ez hajnalra sikerült. A munkában helyiek, az Alföldről átvezényeltek és háromszázötven roma önkéntes is részt vett éjszaka - tette hozzá a kormányfő.

Az árvízi védekezésben 4670 katona vesz részt - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta

OMIT: Tervszerűen zajlik a védekezés - lesznek még elzárt települések

A Duna áradása miatt az érintett térségekben a helyi lakosság, a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a szükséges feladatokat - írta szombati közleményében az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A következő napokban várhatóan lesznek még elzárt, megközelíthetetlen települések. A védekezés irányítói erre is felkészültek, ezeknek az ellátását időben megszervezték. Eddig 20 helyen hoztak létre központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Ezeknek a tartalékhelyeknek a célja az, hogy az állam által finanszírozott homokzsákok a tetőzés folyamán, hirtelen igény esetén is azonnal eljussanak az állami védvonalakra, az önkormányzatokhoz, illetve a lakossághoz - írták a közleményben. Az önkormányzati védelmi feladatok ellátását az OMIT által kirendelt szakemberek segíti.

További erőket mozgósít a Magyar Honvédség

A biztosítók a korábbiaknál több kárbejelentésre számítanak

A rekord szintű árvíz miatt a biztosítók a korábbiaknál több kárbejelentésre számítanak, a K&H Biztosító ezért tájékoztatást adott ki arról, mi a teendő, ha valakinek az ingatlanját elérte az ár. A káreseményt az üzletkötőn keresztül vagy a biztosító bármelyik központi elérhetőségén keresztül lehet bejelenteni. Ha az ügyfél az árvízhelyzet miatti felfordulásban nem tudja a kötvényt bemutatni, akkor sincs probléma, a biztosító az ügyfél neve és címe alapján el tudja végezni a beazonosítást kötvényszám nélkül is. A sérüléseket érdemes a szakértő kiérkezése előtt összeírni. A biztosító a kártérítést egy összegben fizeti, azonban lehetőség van előleg felvételére is. Akinek az árvíz következtében lakhatatlanná válik a háza, mert például kidőlnek a falak vagy megsüllyed az épület, a K&H Biztosító legfeljebb 5 hónapra és 100 ezer forint értékhatárig állja egy azonos színvonalú ideiglenes lakás bérleti díját.

A Magyar Honvédség szombaton is további erőket mozgósított az árvízi védekezéshez - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök. Jelenleg 14 helyen több mint 600 technikai eszközzel és mintegy 4600 katonával vesznek részt a védekezésben. Köztük a Ludovika Zászlóalj katonáit és több mint ezer önkéntes tartalékos katonát is bevetettek. Szombaton további mintegy 150 önkéntes tartalékos katonát vonultatnak be. A Magyar Honvédség tartalékos katonáinak ez az első éles bevetése. A létszámon felül további mintegy 5 ezer katonát tudnak bevetni.

Budapesten már 850 centiméter a Duna vízállása

A szombat reggel 9 órás adatok alapján Budapesten 850 centiméteres a Duna vízállása, az elmúlt 12 órában az előrejelzésnek megfelelően 25 centimétert emelkedett a vízszint - közölte Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, amely szerint a folyó hétfőn, várhatóan 895 centiméteren tetőzik a fővárosban.

Az elmúlt 12 órában a főváros kiemelt helyszínein továbbra is folyamatosan és tervszerűen zajlottak az árvíz elleni védekezési munkálatok, rendkívüli esemény nem történt - olvasható a közleményben. Továbbra is megerősített szolgálatban, állandó felügyelet mellett folyik a gátak őrzése és védése. A védekezésben eddig több mint 8000 fő vett részt, közülük 1600 fő önkéntes.

A Fővárosi Vízművek szerint Budapesten a vezetékes ivóvíz továbbra is biztonsággal fogyasztható - írta a védelmi bizottság a közleményében.

A Római-parton több mint 300 ember vesz részt a szombati árvízi védekezésben.

A védelmi bizottság emlékeztetett: a hatóságok korábban már minden elöntéssel veszélyeztetett területen élővel személyesen felvették a kapcsolatot, és rögzítették közvetlen elérhetőségeiket, annak érdekében, hogy ha az árvízi veszélyhelyzet miatt a főváros területén bárkinek el kell hagynia lakóhelyét, akkor soron kívül értesíthetőek legyenek.

A kitelepítettek összlétszáma eddig 188, ebből 38 ember a III. kerületből, 40 a IV. kerületből, 97 a XIII. kerületből, két ember a IX. kerületből, 11 pedig a XXI. kerületből kényszerült otthona elhagyására.

Forgalmi változások Budapesten

Jelentős forgalmi változások léptek életbe szombat hajnalban a budapesti közösségi közlekedésben, több busz, villamos, a szentendrei (5-ös) HÉV és az M2-es metró menetrendje is módosul, a Bem rakparton megállási tilalom van érvényben.

A Batthyány téren a metróállomást és az aluljárót is lezárták, a 2-es metró szerelvényei áthaladnak az állomáson, a HÉV-szerelvények pedig csak a Margit hídig járnak. Összevont HÉV- és metrópótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér - Batthyány tér - Margit híd, budai hídfő - Szépvölgyi út - Tímár utca - Szentlélek tér útvonalon M2-H5 jelzéssel. A buszok egész nap 10 percenként, munkanapokon csúcsidőszakban 5 percenként járnak.

Változik a Batthyány térre közlekedő buszok menetrendje is: a 11-es és a 111-es autóbuszok a Széll Kálmán térre, a 160-as és a 260-as buszok pedig a Nyugati pályaudvarra közlekednek.

A 19-es és a 41-es villamosokat a Clark Ádám téri lévő aluljáró lezárása miatt elterelik: a 19-es rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomástól csak a Clark Ádám térig jár, míg a 41-es villamosok a Krisztina körút felé, a 18-as járatok vonalán a Széll Kálmán térre mennek.

A Margitsziget lezárása miatt a hétvégén a 234-es buszok a Szentlélek térig változatlan útvonalon közlekednek, majd az Árpád hídi metrómegállóhoz irányítják őket, ez lesz a végállomás.

Tarlós István főpolgármester péntek este 10 órától megállási tilalmat vezetett be a Bem rakpart Duna felé eső oldalán a parkolóban a Margit híd és a Batthyány tér között. Ma 18 órától lezárják a Bem rakpart ugyanezen szakaszának északi irányú sávját a forgalom elől, így csak egy sáv lesz járható, jelentős torlódásra kell számítani.

Szivárog a gát Verőcén és Dunabogdánynál

A Duna visszaduzzasztotta a Verőce és Kismaros határában folyó patakot, emiatt erősítésre szorul az ottani, szivárgó gát - közölte Bethlen Farkas polgármestere. Noha a község védműve igen stabil, a Duna vízszintje Verőcénél már körülbelül 5 centiméterrel meghaladta a 2006-ban mért, eddigi legmagasabb szintet, így most nagyon figyelnek az esetleges veszélyekre. A település Káposztás nevű, hétvégi házakból álló részét már korábban elöntötte a Duna, míg a község fő útja, az Árpád út folyóhoz közeli szakaszán 30 centiméteres víz áll. A Dunasor is veszélyeztetett, ám az üdülőházakon kívül még sehonnan sem kellett kiköltözniük a lakóknak.

Dunabogdánynál néhány helyen szivárog a megrakott gát. A védmű megerősítéséhez katonákat rendeltek ki Szentendréről - közölte Varga László a helyi védelmi bizottság elnöke. A honvédségi állományból 50 fő indult el Szentendréről szivattyúkkal a településre a védekezés segítésére.

Folyamatosan erősítik a gátat a kitelepített Győrújfalunál

A Szigetköz ártól leveszélyeztetettebb települést, Győrújfalut pénteken este kitelepítették, 225 lakosnak kellett elköltözni. Folyamatosan erősítik a gátat, mintegy 800 katona, rendőr, tűzoltó és más hivatásos állományú védi a települést. Szombaton hajnali fél három körül egy buzgár miatt elvezényelték a gát közeléből az ott dolgozó legalább száz önkéntest - közölte Nagy Imre Attila polgármester.

Harminc embert költöztettek ki az éjjel Nagymarosról

Nagymaroson megdőlt a Váci út egyik kerítése, utat engedve a víznek péntekről szombatra virradóra, az utcából 30 embert ki kellett menekíteni - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem

Megkezdődött az apadás Nagybajcsnál

Megkezdődött az apadás Nagybajcsnál - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. A Duna 907 centiméteren tetőzött a Győr-Moson-Sopron megyei településen. A vízállás szombat reggel hét órakor 903 centiméter volt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint ezt megelőzően a Nagybajcsnál mért eddigi legnagyobb vízszint 875 centiméter volt.

Komárom-Esztergom megyében a védművek elérték a kellő magasságot

Komárom-Esztergom megyében az árvíz ellen védekező 12 településen a védművek elérték a vízügy által javasolt magasságot, ami 40 centiméterrel meghaladja az előre jelzett vízállás szintjét - tájékoztatott Stolczenberger, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. A településeken gáterősítések zajlanak, valamint figyelő szolgálat működik. A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint Komáromnál szombaton reggel hat órakor 837 centiméter volt a vízállás, itt a valaha mért legnagyobb, 801 centiméteres szintet pénteken reggel kilenc órakor lépte át a folyó. Esztergomban 792 centiméteres a vízállás, itt 771 centiméter volt a valaha mért legmagasabb szint, amelyet pénteken este nyolckor lépte át a Duna. A grafikonok alapján mindkét helyszínen csökken az emelkedés üteme.