Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint péntek este 8 órakor már 771 centiméteres volt a folyó vízszintje Esztergomban - mostanáig 2002-ben volt a legmagasabb a vízszint, akkor szintén 771 centimétert mértek.

Komáromnál elkészült a gát

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A többszázezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség közel kétszáz katonája helyezte el. Komáromnál este 21 órakor 827 centiméteres vízállást mértek, itt korábban 801 centiméter volt a valaha mért legnagyobb vízállás. A gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek - közölte Molnár Attila polgármester.

Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely - szintén 2002-ben - 875 centiméter volt. Komáromnál délelőtt 10 órakor haladta meg a dunai vízállás az eddigi rekordértéket. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek.

Megsérült a nagymarosi gát, de helyreállították

Körülbelül másfél-kétméteres szakaszon megsérült a nagymarosi gát péntek délután, a hibát kijavították, nem fenyegetett komoly veszély - közölte Petrovics László polgármester. Néhány óra alatt, párezer homokzsák beépítésével kijavították a hibát, egyelőre nem kell tartani attól, hogy lakóházakat önt el a víz. A gáttól nyolc-tíz méterrel hátrébb újabb védvonalat építenek ki a közelben lévő házakban lakók biztonsága érdekében. Egy 100-120 éves, a Dunával párhuzamos házsorról van szó, ahol az ingatlanok a korábbi áradásokat "egyetlen repedés nélkül" átvészelték, de mivel most rekordmennyiségű víz várható, szükség van a második védvonalra is, így remélhetőleg senkinek sem kell kiköltöznie - tette hozzá Petrovics. Csak a hullámtéren lévő, cölöpökön álló nyaralókból költöztek ki biztonsági okokból, a Panoráma parkoló és a benzinkút közötti területet elhagyó 41 embert többségében rokonok fogadták be.

A péntek este 8 órás adatok szerint Nagybajcsnál már 6 centiméterrel a várt tetőzési szint felett, 906 centiméteren állt a folyó. Komáromnál 825 centiméteres vízszintet mértek, amely 5 centivel marad el a várt tetőzési szinttől. Nagymarosnál 692, Budapestnél 819 centiméteres a Duna vízmagassága.

A jelenlegi előrejelzés szerint Nagybajcsnál szombat hajnalra 910 centiméter körüli vízállásnál várják a tetőzést, Komáromnál várhatóan szombaton vagy vasárnap 840 centiméter körül, Esztergomnál pedig vasárnap reggel 805 centiméteren tetőzhet a folyó. Nagymarosnál vasárnap este 740, míg Budapestnél hétfő hajnalban 885 centiméter vízállással számítják a tetőzést.

Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméter. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

Az ivóvíz forralását javasolja az ÁNTSZ

A Duna áradása miatt három településen, Dömösön, Dobogókőn, és Pilismaróton csak forralva ajánlja a vezetékes ivóvíz fogyasztását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az érintett Komárom-Esztergom illetve Pest megyei településeken zacskós vízzel segítik az ivóvíz ellátást. Az ÁNTSZ ezt azután közölte, hogy a helyi vízszolgáltatók a vízminőség várható romlására hívták fel a figyelmet. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is.

A megyei, fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek jelentése szerint a fekvő- és járóbeteg, illetve a háziorvosi ellátás minden településen biztosított. Esztergomban és Komáromban az árvíz miatt több gyógyszertárat bezártak, de alapvetően zavartalan a gyógyszerellátás.

Az Országos Műszaki Törzs (OMIT) közleménye szerint az országban továbbra is mintegy 760 kilométeres töltésszakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség. Kitértek továbbá arra, hogy biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Mint kiemelték: teljes biztonság megteremtéséért a szakemberek felkészültek arra is, ha a Mosoni-Duna bal partján esetleg töltésszakadás történne, ezért rendelték el Győrújfalu kitelepítését.

Az OMIT azt írta: a feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszait, az úgynevezett kulisszanyílásokat is bezárják.