Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A tavalyi zárszámadási törvényjavaslat korrekt és pontos képet mutat, vagyis könyvvizsgálói szemlélettel lehet hitelesíteni - mondta Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke az ellenőrök sajtótájékoztatóján. Az ellenőrzés során a bevételek 92 százalékát a kiadások száz százalékát áttekintették az ellenőrök.

A zárszámadási ellenőrzés nem minősíti a gazdaságpolitikai döntéseket, hanem pénzügyi szempontból ellenőrzik. Mindenfajta korlátozó megjegyzés dacára a APEH, a VPOP a kincstár vagy épp az államadósság kezelő működése megfelel a nemzetközi színvonalnak vagy épp meg is haladják azt. Ugyanakkor a Magyar Államkincstár esetében az ÁSZ korlátozó minősítéssel látta el, összefüggésben azzal, hogy a MÁK által használt szoftverek tulajdoni viszonyai nem tisztázottak - az ügyben peres eljárás is folyik - így a szoftverek éréke nem szerepelhet a kincstár vagyonleltárában. Ugyancsak korlátozó rendelkezésekkel látták el a honvédelmi tárca számos intézményének költségvetését - ilyen az Állami Egészségügyi Központ, illetve a honvédség gazdasági ügyeit - beszerzéseket, laktanyafenntartást - intéző Logisztikai Ügynökség költségvetési beszámolóját.
 

Visszatérő probléma az általános tartalék felhasználása, az egyedi döntések nem kellően megalapozottak- mondta az ÁSZ elnöke. Az ÁSZ vizsgálata szerint a tavalyi tartalékból 9,6 milliárd forint felhasználása nem volt szabályszerű. A költségvetés központi egyensúlyi tartalékának felhasználást az ÁSZ nem vizsgálta, ugyanis arra nem vonatkoznak semmilyen szabályok.
 

Az ÁSZ bírálta 4-es metró építésének állami finanszírozását, amely a tervezethez képest 2,5 szeres lett - igaz erre felhatalmazást adott a költségvetési törvény. Az ÁSZ szerint ugyanakkor az metróépítés során nem érvényesül kellően az állami kontroll.

Kovács Árpád bejelentette, hogy a számvevők a jövő évi költségvetésről készült véleményüket várhatóan szeptember 25-én hozzák nyilvánosságra, amennyiben a kormány a tervezett szeptember 11-én benyújtja a költségvetés tervezetét.