A tervezési munkát a paksi projekt fővállalkozója, a Roszatom állami konszernhez tartozó NIAEP-ASE egyesített műszaki társaság megrendelésére egy másik Roszatom-cég, a szentpétervári Atomprojekt végzi. A paksi 5. és 6. blokk megépítésére vonatkozó fővállalkozói szerződést 2014. december 9-én írta alá a magyar felelős szervezet, az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Roszatom cégcsoporthoz tartozó NIAEP-ASE mérnökcég. A szerződés értelmében az erőmű építésének előkészítésére irányuló tevékenység 2015. január 1-én vette kezdetét - emlékeztetett Aszódi Attila kormánybiztos.

"Ahogy a Miniszterelnökség, illetve a projekttársaság sokszor elmondta az elmúlt hónapokban, a 2015-2017 időszak a tervezés és az engedélyezés jegyében zajlik, míg a telephelyi építési munkálatok 2018-ban kezdődhetnek meg - hangsúlyozta.

"Ha közelebbről vizsgáljuk a tervezési és engedélyezési ütemtervet, az alapvető, úgynevezett műszaki terveknek 2015 és 2016 során kell elkészülniük. A Paks II. projekttársaság 2015 nyarán kívánja elkészíteni és benyújtani az illetékes nukleáris biztonsági hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) az előzetes biztonsági tájékoztató dokumentumot" - vázolta.

Aszódi elmondta hogy a létesítési engedélyezés alapját jelentő dokumentumok, így többek között az előzetes biztonsági jelentés az orosz fővállalkozó és alvállalkozói munkájának eredményeként 2016 őszére készülhetnek el, ekkor nyújthatják be azokat az OAH-hoz.

A részletes kiviteli tervek elkészítése ezt követően lesz aktuális. "Tekintettel a szükséges tervek nagy számára, a tervezési tevékenység sok elemzés, részterv elkészítését fogja magába foglalni, melyek határidőre és megfelelő minőségben történő elkészítése az orosz fővállalkozó feladata" - húzta alá.

A magyar-orosz államközi szerződés értelmében az orosz állam az atomerőmű megépítésének 80 százalékára maximum 10 milliárd eurós hitelkeretet bocsát rendelkezésre, melyhez a magyar fél 20 százalék önrészt biztosít. A fővállalkozói szerződés értelmében az orosz NIAEP az Oroszországból és más országokból, többek között az Európai Unió és Magyarország területéről kiválasztásra kerülő alvállalkozóival egy kulcsrakész erőművet épít majd meg.

Az új blokkok kereskedelmi üzeme a magyar üzemeltető szervezet számára történő átadásukat követően 2025-től, illetve 2026-tól tervezett.

A magyar és az orosz kormány megállapodása alapján két VVER-1200 típusú reaktorral felszerelt atomerőműblokk épül Pakson.