Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament honlapján megjelent indoklás szerint az  alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében elengedhetetlen a fix összegű, a havi átlagnyugdíj összegével egyező 13. havi nyugdíjkiegészítés bevezetése, azért, mert:

  • Magyarországon a lakosság 28 százaléka részesül nyugdíjban vagy különböző nyugdíj jellegű ellátásban.
  • A nyugdíjasok számára időről időre, a Fidesz és a kormány kénye-kedve szerint adott megalázó, egy-két százalékos nyugdíjemelés mérhetetlen igazságtalanságot jelent a nyugdíjasok százezrei számára.
  • Magyarországon közel százezer embernek a nyugdíja alig vagy épphogy eléri az 50 ezerforintot. Az idősek több mint fele kevesebb mint 100 ezer forintot kap havonta az államtól. Ez azt jelenti, hogy létminimum közeli összeg jut nekik, vagyis Magyarországon ma több mint egymillió nyugdíjas szegénységben él.

A szocialista párt szerint ezért igazságot kell tenni a nyugdíjasok számára is úgy, hogy bevezetik az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását szolgáló 13. havi nyugdíjkiegészítést.

A nyugdíjasok többségét kitevő kisnyugdíjasok a javaslat alapján magasabb összeget kapnak a nyugdíjuknál, hiszen az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását szolgáló 13. havi nyugdíjkiegészítés a tárgyévet megelőző évben számolt átlagos nyugdíjhoz igazodik.

Az öregségi nyugdíjak teljes összege 2016-ban átlagosan 120 ezer forint volt. 2017-ben ennek
megfelelően minden, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben nyugellátásban részesülő
személy ekkora nyugdíjkiegészítést kaphatna. Jövőre - és minden évben - ez az összeg
értelemszerűen növekedhet majd.