A teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének biztosítása érdekében új vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentációt kell készíteni, és új engedélyezési eljárást kell lefolytatni a Római-partra tervezett védmű ügyében - erről 21 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés - közölte a városháza.

Tarlós István főpolgármester a napirend vitájában azt mondta: személyes véleménye, hogy Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár minapi, az ügyben tett nyilatkozatát "indulatosnak, vagdalkozónak, frusztrálnak és ostobának" tartja. Hangsúlyozta: nincs az ügyben semmilyen diktatórikus elképzelés, jelenleg a védmű áttervezése folyik, a vízügyi főigazgatóság szakvéleménye és a vonatkozó jogszabály tavaly nyári módosítása miatt. Tarlós nyomatékosította: a védmű a vízügy szakvéleményének megfelelően, és az abban meghatározott helyszínen, vagyis a part mentén fog megépülni.

Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkár az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy véleménye szerint telekspekuláció állhat a Duna-partra tervezett mobilgát terve mögött, amit harmadszorra próbál átvinni Tarlós és csapata. Illés - a zöld szervezetekkel egybehangzóan - inkább a Nánási útra építené a védművet. A volt környezetvédelmi államtitkár szerint "attól, hogy fideszes, még nem hülye, látja a visszásságokat".

Tarlós a közgyűlésen azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy a védmű tengelye a Királyok útja - Nánási út nyomvonalában épüljön, a főpolgármester felvetette, hogy ez esetben megszűnne a térség egyetlen észak-déli irányú közlekedési tengelye, és a Római-part tömegközlekedéssel sem volna megközelíthető. Ráadásul, az út alatt nagy nyomású gázvezeték és víznyomócső húzódik, ami kétszeresen belül lenne az előírt tízméteres védőtávolságon. Ennél ostobább dolgot szakmailag ki sem lehetett volna találni - jegyezte meg meg a főpolgármester.

Tarlós nyomatékosította: a védmű szerkezetét és legoptimálisabb nyomvonalát nem ő fogja kijelölni, hanem a vízügyi hatóság szakvéleménye alapján a tervező. "Engem csak és kizárólag az vezérel és az érdekel, hogy Budapest árvízvédelmi szempontból egyetlen, védetlen szakaszán a Csillaghegyi-öblözetet levédjük, beleértve a Barát- és az Aranyhegyi-patakot, hiszen 55 ezer ember élet- és vagyonbiztonságáról van szó" - hangsúlyozta.

Emlékeztetett rá, hogy a védmű ügyében 20 évig nem történt semmi. "Amióta próbáljuk megoldani, rosszindulattal, sejtetésekkel, idegbetegnek tűnő kiabálásokkal találkozunk. Nem gondoltam volna, hogy emiatt ennyi eszelős, és ki tudja mi által motivált támadás ér minket. Azoké a felelősség, akik uszítanak, akik lázítják az embereket, sejtetnek mindenfélét, ami nem igaz, miközben az árvizek kiszámíthatatlanok" - fogalmazott.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere emlékeztetett arra, hogy a 2013-as rekordárvíz új helyzetet teremtett, emiatt is kell a védművet átterveztetni. "Egyetlen fővárosi képviselő sem teheti meg, hogy fővárosi életeket kockáztasson" - jelentette ki. Megemlítette, ha védmű épülne a Királyok útja - Nánási út nyomvonalán, védett fővárosi fasort kellene tarvágással eltüntetni. Illés Zoltánra utalva úgy fogalmazott: "attól, hogy valaki fideszes, bolond még lehet".