A migránsok ezt megelőzően először megdobálták a rendőröket, majd amikor úgy látták, hogy azok hátrahúzódtak, rángatni kezdték a kerítést, majd felbátorodva, egymást segítve át is ugrottak azon. Ezt követően a tömeg ledöntötte a határkaput, és az ahhoz tartozó kerítést. A magyar rendőrök ekkor indultak meg feléjük.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezerfős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. A magyar rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák a tömeget.

Nem sokkal később egy körülbelül ötvenfős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé, akik időnként könnygázt és vízágyút vetettek be, hogy megakadályozzanak egy esetleges újabb támadást.

A szerb rendőrök egy ideig tétlenül nézték az eseményeket, a migránsok ismételt kődobálásai után azonban kivonultak a helyszínre. A körülbelül húsz - egyszerű egyenruhába öltözött - rendőr sorfalat állt a határátkelő előtt, ahol korábban a migránsok gumiabroncsokat égettek. Az ott tartózkodó körülbelül ötvenfős csoportot hátrább küldték, de nem léptek fel ellenük.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter és a rendőrök az átkelőnél tolmács segítségével azt mondták a migránsoknak, hogy vonuljanak vissza, ne erőszakoskodjanak, ne legyenek agresszívek, mert akkor nem tudnak nekik segíteni.

A helyzet 18 óra után nem sokkal lenyugodott, több migráns is megindult az autópálya felé, azaz távolodni kezdett a szerb-magyar határtól, ők feltehetőleg más útvonalat keresnek. A rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztanak a migránsoknak, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, ezért menjenek Horvátország és Szlovénia felé, arra felé "nyitva áll az út".

20 rendőr megsérült, két gyereket átdobtak a kerítésen

"Felfegyverzett illegális migránsok támadták meg a magyar határt, átszakították a kerítést, és azóta a magyar rendőrök a testükkel védik a magyar határt, és természetesen megakadályozzák, hogy felfegyverzett erőszakos migránsok úgy jussanak át Magyarországra h nem ellenőrzik őket" - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán délután Röszkén egy rendkívüli sajtótájékoztatón az Index helyi tudósítása szerint.

"Sokszor kértük az országon áthaladó, látszólag békés migránsokat az elmúlt hetekben, hogy tartsák be az alapvető szabályokat. Ma azonban valami megváltozott, kiderült, hogy valójában ezek az emberek az erőszaktól sem riadnak vissza" - tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója a sajtótájékoztatón azt mondta, a támadás előtt egy órával a menekültek ultimátumot intéztek a rendőrökhöz, azt mondták, vagy átengedik őket, vagy erőszakot fognak alkalmazni. "A magyar rendőrség természetesen semmilyen ultimátumnak nem enged" - mondta.

Bakondi: egyre erősebb kerítést állítunk fel

Bakondi szerint a rendőrség jól és higgadtan reagált arra, hogy a menekültek egy csoportja áttörte a kerítést. A helyszínen körülbelül ezer migráns lehet, és Bakondi úgy véli, nincs "utánpótlásuk", azaz nem érkeznek újabb menekültek a határhoz. "A kerítést helyre fogjuk állítani, sőt, egy erősebb kerítést állítunk fel".

A menekültek és a rendőrök közötti összecsapásban 20 rendőr sérült meg, két kisgyermeket pedig átdobtak a határ magyar oldalára a menekültek, őket mentővel elszállították, mondta a főtanácsadó.

A szerb hatóságok haladéktalan fellépését kérte Szijjártó

A szerb hatóságok haladéktalan fellépését kérte az agresszív bevándorlók csoportja ellen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ivica Dacic szerb külügyminisztertől - közölte a tárca szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a két miniszter délután telefonon egyeztetett, amelynek során Szijjártó felhívta szerb kollégája figyelmét arra, hogy bevándorlók egy csoportja a régi röszkei határátkelőnél kövekkel és betondarabokkal folyamatosan támadja a magyar rendőröket.

Mivel a bevándorlók a támadást Szerbia területéről hajtják végre, ezért Szijjártó határozottan arra kérte Ivica Dacicot, hogy a szerb hatóságok haladéktalanul lépjenek fel az agresszív bevándorlók csoportja ellen - olvasható a közleményben, amely arra is kitért, hogy a szerb külügyminiszter a kérés haladéktalan közvetítését ígérte Nebojsa Stafanovic szerb belügyminiszternek.

Szijjártó az M1-en elmondta, hogy írásbeli jegyzéket is eljuttattak Szerbiának az ügyben. Hozzátette: néhány tucatnyian támadják a magyar rendőröket a szerb oldalról, megfékezésük nem komplikált.

A tárcavezető azt is megjegyezte: komoly médiakampány zajlik Magyarország ellen, kíváncsian várja, hogy a mostani képeket hogyan fogják az esti híradókban bemutatni, és milyen erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy úgy láttassák, mintha a magyar rendőrök követtek volna el bármilyen erőszakos cselekedetet az "ártatlan bevándorlókkal szemben". Ezekből a képekből mindenkinek világosan látnia kell, hogy a magyar rendőrséget egy brutális támadás éri - fogalmazott, hozzátéve: a helyzet rámutat a magyar kormány elmúlt időszakban hozott intézkedéseinek helyességére.