Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány mindössze három és fél milliárd forintot szán a családi és társasházak komplex fűtéskorszerűsítését, kazán- és konvektorcseréjét, illetve a kisegítő elemek, például a kémények felújítását támogató programjára, ám ez a kéményseprők szerint nem fog segíteni a kispénzűeknek - írja a Magyar Nemzet.

Egy-egy pályázó legfeljebb 700 ezer forintot kaphat és a támogatás összege nem haladhatja meg a felújítás teljes költségének 40 százalékát. Ezért aki ezt az összeget el akarja érni, annak legalább egymillió-hétszázezer forintos felújításba kell beugornia. Maximális támogatást mindössze 5000-en kaphatnak. Eközben Magyarországon félmillió életveszélyes és egymillió erősen felújításra szoruló kémény van.

A kazánok átlagéletkora meghaladja a húsz évet, ami sok esetben életveszélyessé teszi a fűtési rendszert. Egy új típusú kazán 300-600 ezer forintba kerül, és a telepítése miatt szükséges kéményátalakítás ára további 500-800 ezer forint. Ezt a legtöbb magyar család nem képes kigazdálkodni.

A napilap emlékeztet arra, hogy az EU csaknem százmilliárd forint  vissza nem térítendő forrást biztosított a lakosságnak energiafelújításokhoz, amit a kormányzat átirányított a közintézmények korszerűsítésre. Szakmai számítások szerint  a lakossági beruházások sokkal nagyobb energiamegtakarítást hoztak volna.