Tavaly közel 12 ezer tételt vizsgáltak be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti szakértői intézetében, többségükben jövedéki cikket: 41 százalékban ásványolaj-, 18 százalékban alkohol-, 5 százalékban pedig dohányterméket. A szakértői kirendelések más arányt mutatnak, ott az esetek több mint negyedét a dohányáruk vizsgálata jelentette, de 3 százalékkal voltak jelen a gyakran hamisított mosószerek is. Utóbbiak elsősorban piacokon, olcsó boltokban tűnnek fel, de hamisított autóakkumulátort, motoros fűrészt és fűkaszát találtak már áruházláncban is - mondta az adóhatóság tájékoztatóján Suller Attila szóvivő.

Akad munkájuk az élelmiszerekkel, mégpedig a népegészségügyi termékadó (neta) által érintett körrel is. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi koffein vagy taurin van egy adott energiaitalban, vagy az, hogy egy rágcsálnivaló miből van: a ráklisztből készülő snack (alábbi képünkön) például nem neta-köteles.

Neta-mentes ráksnack
Kép: Napi.hu

A pattogatott kukorica pedig csak akkor tartozik a neta hatálya alá - így csak ekkor kell vizsgálni a termék sótartalmát -, ha már fogyasztásra kész, vagyis például a mikrózással elkészíthető termékek nem tartoznak ide. (Ha tehát Ön adót akar spórolni, az utóbbi verziót válassza.)

Az országot hét mozgólabor is járja, fehér Ford és Mercedes furgonokból négy ásványolaj-, három pedig alkoholvizsgáló berendezésekkel van felszerelve.

Mobillaborok
Kép: Napi.hu

Pálinkát főz a NAV

A NAV az alkoholtermékek hamisításának kiszűrése érdekében az ország különböző pontjairól gyümölcs- és szőlőmintákat gyűjt, ezekből tételenként, illetve fajtánként pálinkát illetve bort készítenek, persze jövedéki engedéllyel.

Ezt nem egy óriási NAV-buliban fogyasztják el az adóhatóság emberei az évzáró bulin, hanem az országra jellemző adatbázist építenek fel. A saját készítésű minták és a bevizsgált termékek összevetésével tudják ellenőrizni ugyanis, hogy egy kérdéses tétel valóban a dokumentumokon jelzett gyümölcsből/szőlőből készült-e.

A sörök elemzése is adószempontból fontos: korábban az extrakttartalomtól, jelenleg az alkoholtartalomtól függ az adó mértéke.

Sörvizsgálat
Kép: Napi.hu

Ottjártunkkor a mobil szeszlaborban kellemes sportszelet-illat terjengett: épp egy rumnak árult szeszesitalt elemeznek, de könnyen le tudják buktatni a házi pálinkából aroma hozzáadásával kutyult italokat is.

Mobil szeszlabor
Kép: Napi.hu

Az alkoholvizsgáló mobil laboratóriumokkal tavaly 17 százalékkal több helyszíni ellenőrzést folytattak le, elsősorban vendéglátóipari egységekben. Fokozott figyelemmel ellenőrzik a szeszes italokban az emberi fogyasztásra ártalmas denaturáló szerek és a mérgező metil-alkohol jelenlétét. Ezekkel nincs is gond, a házi pálinkafőzés legalizálásával vélhetően egyszerűbbé vált az otthon pancsolt szeszekkel bűvészkedni a fagyálló helyett. Mindezzel együtt a tavalyi ellenőrzések alapján egyébként adójogi előírások szempontjából a szeszes italok jelentős részben megfelelőek voltak.

Igaz, több alkalommal vizsgáltak olyan márkás szeszes italnak árult termékeket, amelyeket eredeti üvegben, sértetlennek tűnő, valójában visszaragasztott zárjeggyel kínáltak.

Az alábbi képen egy ilyen, karamellel színezett, egy-két térfogatszázalék alkoholt tartalmazó, Unicumnak árult folyadékot tartalmaz a lombik.

Hamis szeszek
Kép: Napi.hu

Hamisítják a pálinkát is: a NAV szakértői a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákról állapították meg, hogy gyümölcs mellett jelentős mennyiségű cukorból, cukorszirupból készültek. Sőt, olyan mézes pálinkát is találtak, amelyben még méz sem volt igazi - mondta Romhányi Antal pénzügyőr ezredes.

Dohánytermékek

A dohánybevizsgáló laborban megtudtuk: egyértelműen a trafiktörvény életbe lépése óta vált gyakorivá, hogy "házi" vágottdohány-mintákat kell ellenőrizniük a NAV szakértőinek. A munka első lépése egyébként az, hogy a bevitt anyagról bebizonyítsák, valóban dohányról van szó, hiszen ez kell ahhoz, hogy egy hatósági eljárást jövedéki ügyben egyáltalán el lehessen indítani.

Dohánytermékek
Kép: Napi.hu

A csábítás nagy, hiszen amíg a dohánytermesztők egy kilogramm dohányért mintegy 300 forintot kapnak a feldolgozótól, addig ugyanez a mennyiség vágva és cigarettahüvelybe töltve hatezer forintot ér. Az ilyen feketeáru ugyanakkor még károsabb lehet az egészségre, mint a legális termékek: az Ukrajnából érkezett cigaretták esetében a magas nehézfémtartalom okozhat gondot, a házilag szárított és feldolgozott dohánytermék pedig gyakran penészes, illetve sokszor jóval több és iparilag feldolgozatlan kocsányból készült a NAV tapasztalatai szerint.

Kacs
Kép: Napi.hu

A legális, márkás dohányáruk sem mindig a dohánylevelek legjobb részéből készülnek: az egyik világszerte ismert cigarettabrand esetében például a töltet negyedét expandált kocsány adja a labor tapasztalatai szerint.

Terjednek a jogsértések a vízipipa-dohányok kapcsán is. Van, hogy füstölőként, gyógynövényként igyekeznek behozni a szállítmányokat, de olyan üzemmel is találkoztak már a NAV szakemberei, ahol betonkeverőben házilag készült egy ismert márka hamisítványa.

Illegális drogok

Tavaly közel 19 kilogramm ismeretlen eredetű pszichoaktív anyagot vizsgáltak be, 19 típust azonosítottak. Ez a mennyiség több mint kétmillió adagot jelent, de ebben nincsenek benne azok a vegyületek, amelyek hivatalosan (még) nem minősülnek tiltott anyagnak. Többször tapasztalták, hogy a már ismert pszichoaktív vegyület módosított változata érkezik vizsgálatra, illetve találkoztak a tiltólistán nem lévő, ám valószínűleg drogalapanyagként szolgáló tételekkel is. Olyan eset is előfordult, hogy maga a beszerző vitte be az illegális anyagot vizsgálatra. Azt szerette volna megtudni, hogy milyen papírok, termékazonosító, vámtarifaszám és engedélyek szükségesek az importhoz.

A droglaborban máig rossz szájízzel emlékeznek vissza arra az esetre, amikor - még a dizájnerdrogok betiltása előtt - egy húszkilós tételt kellett visszaadniuk a tulajdonosának, hiszen a bevizsgált, fürdősónak, növénytápnak aposztrofált anyag az akkori szabályok szerint nem minősült illegális tudatmódosítónak.

A labor munkatársaival beszélgetve kiderült, a viszonylag biztonságosnak gondolt kenderszármazékokkal is mellé lehet fogni: az alábbi képen például marihuánának árult, valójában dizájnerdroggal átitatott pemetefű van. Mellette, a zacskóban dizájnerdrog-alapanyag, elképesztően erős, a kínai strandpapucsokra jellemző szaggal.

Pemetefű és dizájnerdrog
Kép: Napi.hu

 

Ásványolajtermékek

Az intézet által vizsgált üzemanyagminták jelentős része megfelelő minőségű volt tavaly, jogsértések csak elenyésző számban fordultak elő. (Ez egyébként újra azt támasztja alá, hogy gyakorlatilag semmi értelme a kormány által tervezett kötelező üzemanyag-jelölési rendszer bevezetésének. A szerk.) Az ásványolaj-elemző laborban rengetegféle anyagot találtak már az üzemanyagmintákban, vizet és minden egyebet, ami folyékony és valamennyire éghető, és persze olcsóbb, mint az eredeti üzemanyag.

Vizsgálják az üzemanyagot
Kép: Napi.hu

Az emlékezetes esetek közé tartozik az a tavaly nyári ügy, ahol gyanútlan autósok Kecskeméten olyan benzint tankoltak, amelybe példátlanul magas arányban, mintegy 30 százalékban kevertek metanolt, ami a járművek meghibásodását okozta. Olcsó gázolajra vágyó traktorosokat egy másik ügyben pedig azzal vertek át, hogy sárga színezéket tartalmazó, gázolajat csak a megtévesztő szag miatt tartalmazó vizet adtak el nekik.

Az ásványolaj-elemző mobil állomáson gyorsteszttel lehet megfogni többek közt azokat, akik hajó-hajtóanyagként használt gázolajjal közlekednek: az alapesetben a normál dízellel azonos színű üzemanyag egy speciális reagenssel keverve elszíneződik, ezt mutatja az alábbi fotó.

Lebukott a hajóüzemanyag
Kép: Napi.hu

A mobil laborban azt is ki tudják mutatni, ha az ellenőrzött üzemanyagmintában a megengedettnél nagyobb a növényi komponens aránya, azaz étolajjal, használt sütőolajjal keverik a gázolajat. Az olcsó ukrán dízelüzemanyagot szintén le tudja buktatni az analízis, hiszen nem felel meg az EU-szabványnak. Utóbbi használata a kizárólag belföldön dolgozó hazai fuvarozók számára nem megengedett.