A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A kormány kényesen ügyelt arra, hogy betartsa a Bankszövetséggel kötött megállapodást,  így december 21-ével a nemzetgazdasági miniszter zárószavazás előtti módosító indítványként be is nyújtotta a december 15-i megállapodás elemeit − a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló törvényhez kapcsolva... A december 23-án délután öt óra után elfogadott törvényt Kövér László házelnök még nem írta alá, így természetesen Schmitt Pál köztársasági elnök sem szentesíthette.

Egyesek szerint ez nem is lesz olyan sürgős a kabinetnek, amely így próbálja majd kijátszani a Bankszövetséggel kötött egyezséget. A jogszabálynak ugyanis van egy olyan eleme, amelynek rendezéséhez a bankok a kezdetektől ragaszkodtak, s ami a tárgyalások felfüggesztésével fenyegetett november elején. Ez pedig a munkáltatók által a végtörlesztéshez nyújtott 7,5 (+5) millió forintos támogatás kérdése volt, amit a kabinet a tárgyalások megkezdése után szavaztatott meg a Parlamentben. A kormány szövegszinten most mindenben eleget tett a vállalásának, hiszen a pénteken megszavazott törvény szerint adómentességet csak a legkésőbb 2011. december 31-ig − vagyis e hét szombatjáig − folyósított, a munkáltató által végtörlesztéshez nyújtott kamatmentes kölcsön adókötelezettségének megállapítására lehet alkalmazni, azzal a megkötéssel, hogy a munkáltatói kölcsön biztosítása a következő évek javadalmazását nem érinti (előrehozott juttatást semmilyen formában nem valósít meg).

Sokan viszont arra figyelmeztetnek, hogy ha a dolgozó és a munkáltatója még a törvény hatályba lépése előtt megállapodik a munkáltatói kölcsönben, úgy az vélhetően a jövő év folyamán is kifizethető, hiszen a szabályozást nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni. Ez esetben tehát csak arra kell figyelni, hogy a kifizetés január 31-ig megtörténjen, hiszen akkor már hatályos lesz a bankszövetségi alku azon pontja, amely szerint csak azok végtörleszthetnek, akik január 31-ig a szükséges összeget letétbe helyezik, avagy banki fedezetigazolással bírnak a végtörlesztéshez szükséges összeg erejéig.

Erősíti a gyanút, hogy a kormány megpróbálja kijátszani a Bankszövetséggel kötött megállapodást az év utolsó tíz napjában megkezdett kormányzati "visszaszámlálásos" reklámkampánnyal, amelyben felhívják a végtörleszteni kívánók figyelmét: már csak néhány napjuk van arra, hogy igényüket bejelentsék a pénzintézeteknél. Ugyanennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a munkáltatójukhoz forduljanak az adómentes támogatásért − egyértelműsíti a hirdetés szövege, amely nem tartalmaz semmilyen figyelmeztetést, hogy mindez csak akkor lenne érvényes, ha a kifizetés is megtörténik az év végéig.

Ugyancsak a bankok "átverésének" nézetét erősíti, hogy számos közintézményben még december 23-án is postázták azt az Orbán Viktor aláírásával ellátott levelet, amelyben a miniszterelnök arra kéri az érintett közalkalmazottakat, hogy december 30-ig, azaz péntekig jelezzék szándékukat − mind a munkahelyi vezetőnél, mind a számukra devizahitelt nyújtó banknál −, ha kedvezményes kamatozású forinthitelt kérnek munkáltatójuktól, vagyis az államtól végtörlesztésre. Aligha képzelhető el, hogy az apparátus egyetlen nap alatt kiutalja a szükséges összeget − vagyis a kormány is úgy számol, hogy a pénzeket 2012-ben utalja. (Emellett szól az is, hogy a levél szövege szerint "a kamattámogatott hitellel kapcsolatos minden további információt január hónapban tudatja Önnel munkahelyi vezetője".) Ennek legegyszerűbb módja, ha a törvényt eredeti útján tartják − maga az eredeti jogszabály, amely a mostani kormányzati összevisszaságra jellemzően egyebek mellett a gyógyszergyártók és a szerencsejáték-üzemeltetők esetében is új szabályokat hoz, 2012. január 1-jén lép hatályba.